Stoppet millionærsvindel

Her er mannen som trolig avverget et svindelforsøk mot flere eldre kvinnelige millionærer i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Daglig leder Per-Arne Bjørneng ved Studenten Bar & Internett Café varslet politiet etter å ha funnet utskrift av skattelister. På listene var opplysninger fra telefonkatalogen og skattelistene samkjørt.

100 eldre damer med formue fra 2 til 100 millioner var oppført med navn, fødselsnummer, adresse, telefonnummer, formue og inntekt.

-  Jeg mente det var grunnlag for å sjekke utskriftsprotokollen. Etter å ha skrevet ut kopier av alt de hadde printet, satt vi igjen med ei liste på 100 navn. Da kontaktet vi politiet, sier Bjørneng.

Reagerte umiddelbart

Fem svensktalende menn i alderen 30- 50 år skal stå bak datainnsamlingen, som for det meste skal ha foregått i april og mai.

Lørdag forsøkte gjengen seg igjen. Da aksjonerte politiet.

-  Jeg så det som min borgerplikt å gå til politiet, siden dette ville ha rammet vergeløse, gamle damer. Vi opplever mange kjeltringstreker. Folk som legger igjen utskrifter fra suspekt virksomhet. Men her går grensa, sier Bjørneng.

Politiet reagerte umiddelbart da Bjørneng ringte.

-  Vi mener vi forhindret svindelforsøk, sier stasjonssjef Stein Hustad ved Sentrum politistasjon i Oslo.

-  Vi kom raskt til stedet, og tok personalia på de involverte. De ble ikke arrestert, ettersom vi ikke hadde noen hjemmel for det.

Politiet advarte

For tre måneder siden ble flere titalls eldre kvinner oppringt av personer som forsøkte å lure dem for penger. Svindlerne hadde fått tak i navn og formue på Internett.

-  Episoden i helga kan sammenliknes med det som skjedde tidligere i år. Da ringte noen rundt og utga seg for å være slektninger for å få overført penger. Vi forhindret flere svindelforsøk med at vi kontaktet personene på lista for å advare dem, sier Hustad.

Dagbladet får opplyst at det ikke er første gang kriminelle har brukt skattelistene som utgangspunkt for svindel. Dagbladet snakket i går med to personer som tidligere er dømt for ran og svindel.

-  Dette er en velkjent metode. Det startet for et par år siden, og nå er det en rekke kriminelle som bruker skattelistene som «research». Det nye er imidlertid at også utlendinger har fått med seg det norske systemet, hevder de.

Vedtok innstramming

I april vedtok Odelstinget innstramminger i offentliggjøringen av skattelistene.

Etter den nye bestemmelsene skal ikke opplysninger om fødselsdato, gateadresse og skatteklasse gå fram av skattelistene. Listene vil bare vise navnet på skattyteren, poststedet, fødselsåret, formuen, inntekten og utliknet skatt. Hovedbegrunnelsen er å styrke personvernet og å forhindre at skattelistene blir misbrukt til kriminell virksomhet.

-  Man legger alle kortene i hendene på de kriminelle ved å offentliggjøre skattelister, mener stasjonssjef Stein Hustad ved Sentrum politistasjon ved Oslo politidistrikt.

TOK AFFÆRE: Per-Arne Bjørneng på Studenten Bar & Internett Café reagerte kjapt og varslet politiet da nettsurfere hadde lagt igjen en liste på over 100 eldre, rike kvinner.