Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoppet myggen med fluesnappere

Ringebu kommunen bruker millioner på å bekjempe myggplagene. Mens golfklubben har løst problemet med 350 fuglekasser til 70 kroner per stykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KVITFJELL (Dagbladet): Ringebu kommune setter nå i gang et omfattende oppdemmingsprosjekt og 2,5 kilometer lange voller med dreneringsrør og elektriske pumper langs Gudbrandsdalslågen. Foreløpig kostnad: 2,7 millioner. Hensikten er å forhindre den enorme utklekkingen av mygglarver som skjer i vanndammene elva etterlater seg. Myggen gjør sommeren til et mareritt for mange av innbyggerne i Ringebu.

Kvitfjell golfbane, en mils vei sørover i kommunen, har også vært terrorisert av mygg. Men istedenfor å motarbeide naturen, jobber de med naturen. I samarbeid med Oppland Ornitologiske Forening settes det ut hundrevis av fuglekasser for å lokke til seg fluesnappere. Kostnad: 70 kroner kassa.

350 fuglekasser

Den lille insektsjegeren har allerede inntatt småskogen i sumpområdene rundt golfbanen i store mengder.

- Fluesnapperen er effektiv. Spiser fra 3000 til 7000 mygg i døgnet. Dette funker som bare rakker'n. I fjor solgte vi veldig mye myggmiddel. I år nesten ikke noe. Før klagde golfspillerne på at de ble spist opp av mygg. Men nå hører jeg ingen ting om myggen mer, sier daglig leder Kjetil Tofthagen ved Kvitfjell golf.

150 fuglekasser ble satt ut før sesongen og ytterligere 200 skal settes ut til høsten.

Kassene produseres ved ASVO - arbeidstilbud til personer med spesielle behov - og settes ut av golfklubben på dugnad.

Ornitolog Dag Fjeldstad har nummerert kassene og ringmerket årets kull.

- Vi har klekket ut 200 fluesnapperunger i år. To av kassene er inntatt av veps. Det er veldig bra fordi vepsen er et rovinsekt som også spiser mygg i store mengder, sier Fjeldstad.

Reguleringsplan

Tanken bak kommunens oppdemingsprosjekt er at myggen skal kverkes ved å utradere utklekkingsområdene. Det er allerede brukt 200000 kroner til en ny reguleringsplan med myggdrepende tiltak på Skarvollene ned mot Gudbrandsdalslågen. Selve anleggsarbeidet kommer på 2,5 millioner kroner. En norsk forsker og tre belgiske forskere har deltatt i utredningsarbeidet.

- Utenforstående kan kanskje trekke på smilebåndet av disse tiltakene mot mygg, men det er dokumentert at plagen reduserer livskvaliteten til en betydelig del av befolkningen, sier rådmann Jon Alver.

- Helt siden 1985 har beboerne kjempet for at vi skal foreta oss noe. Dette er et massivt folkekrav. Til høsten setter vi i gang, sier Alver.

Ordføreren har gått i bresjen. Reguleringsplanen er godkjent av NVE og Miljøverndepartementet.

Solgte myggaksjer

Før prosjekteringsarbeidet kom i gang var cirka 400000 kroner brukt på konsulenthjelp og sprøyting av myggdammer uten at det hjalp. Mer enn 1000 personer signerte på underskriftslister mot myggen. Det lokale næringslivet tok initiativ til salg av myggaksjer for å skaffe penger til sprøytemidler. Men kjemisk krigføring bet ikke på ringebumyggen.

Det er særlig boligområdet Tollmoen ned mot Lågen som kan være nesten ubeboelig etter Sankthans. Folk har gått til anskaffelse av store myggtelt som de går inn i under opphold på terrassen. Enkelte skal ha benyttet birøkterdrakt når de klipper plenen for å unngå å bli oppspist. Nabolaget har kjempet i mange år, men nå er de fornøyd med at kommunen foretar seg noe. Derfor fant Dagbladet ingen som ville stå fram og fortelle om mygghelvetet.

- Nå er vi positive og håper på bedring av forholdene, sier en av ildsjelene.

MYGGMIDDEL: Fluesnappere holder myggbestanden nede etter at Kvitfjell golf satte ut hundrevis av fuglekasser.
STORSPISER: - En fluesnapper eter fra 3000 - 7000 mygg i døgnet, sier daglig leder Kjetil Tofthagen.