Stoppet OL-protester

Kina er på trygg grunn når IOC i dag avgjør hvem som skal få sommer-OL i 2008. På møtet i Moskva er Beijing storfavoritt, og russerne vil ikke ha noen antikinesiske ytringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjente kinesiske dissidenter får ikke russisk visum, og demonstranter mot Bejings kandidatur legges raskt i bakken av russisk politi. En demonstrasjon ble effektivt stoppet av russisk politi da en gruppe på 10 tibetanere i går prøvde å brette ut en plakat som protesterte mot kinesiske myndigheters okkupasjon av Tibet. Flere ble arrestert av politiet som opptrådte svært resolutt. Beskjeden var klar: Her skulle man ikke ha noen upassende ytringer.

Olympiske kulehull

På et fem meter langt banner var de fem olympiske ringer byttet ut med fem kulehull. Banneret ville vært synlig for medlemmene av ILO, Den olympiske komite, som satt i møte i et konferansesenter ved Moskva-elven.

Dette er det samme som ville skjedd i Kina, sa lederen for demonstrasjonen Yangzom Brauen, da hun ble arrestert.

Kinas mest kjente politiske opposisjonelle Wei Jingshen er nektet innreisevisum av russiske myndigheter i forkant av ILO-møtet. Myndighetene vil åpenbart ikke ha noen høyt profilerte, kritiske ytringer om Kina under ILOs møte. Beijing er storfavoritt til å få arrangere sommer-OL i 2008. Men okkupasjonen av Tibet, undertrykkelsen av muslimske minoriteter i nord-vest-Kina, og den massive bruken av dødsstraff, gjør at flere menneskerettighetsorganisasjoner mener det er galt å gi OL til Kina.

Sterk allianse

Det er en allianse av sterke politiske krefter som spiller på Beijings parti i dagene før den mektige olympiske komite IOC avgjør hvem som får OL om sju år. De to tidligere kommunistiske kolossene harinngått avtaler om bekjempelse av terrorisme og om økonomisk samarbeid.

Det paradoksale er at de to som før var sterke ideologiske konkurrenter, i postkommunismens tid har blitt alliansepartnere i internasjonal politikk. Det viktigste som har brakt dem sammen er det begge land oppfatter som amerikansk arroganse.

De amerikanske planene om et rakettskjold faller for eksempel i svært dårlig smak både i Moskva og i Beijing, og har brakt myndighetene nærmere hverandre.

BASKETAK: Russisk politi slo hardt ned på demonstranter som protesterte mot at Kina kan få arrangere sommer-OL i 2008.