Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stoppet opp da vi øynet denne merkelige skapningen

Sportsfisker Jørgen Zwilgmeyer (21) og kollegaen Oscar Lundahl (19) fikk seg en overraskelse på kroken.

ISGALT: Oscar Lundahl viser frem fangsten. Foto: Jørgen Zwilgmeyer
ISGALT: Oscar Lundahl viser frem fangsten. Foto: Jørgen Zwilgmeyer Vis mer

Utenfor Andeøya på Eggakanten i Norskehavet, dro Jørgen Zwilgmeyer (21) og kollegaen Oscar Lundahl (19) opp en merkelig skapning fra 800 meters dyp.

«Skapningen» var en isgalt, som tilhører fiskefamilien skolester. Arten finnes vanligvis i kaldt vann fra 100 til 1000 meters dyp.

Fisken var på 1,05 kilo, et stykke unna Norges rekorden på 3,845 kilo ifølge Villmarksliv, men likevel en spesiell fangst for de unge sportsfiskerne. Zwilgmeyer forteller at de brukte en grovere fiskestang med flere kroker av ulike størrelser.

- Målet var å få blåkveite, men vi håpet det skulle dukke opp en isgalt. Vi fikk to blåkveiter på de øverste krokene. Jubelen satt løst, men så øynet vi denne merkelige skapningen på den siste kroken og da stoppet det nesten opp. Selv tenkte jeg at det var helt utrolig, sier Zwilgmeyer til Dagbladet.

Han jobber ellers som fiskeguide ved Nordic Sea Angling, og forteller at det tok rundt 30 minutter å få opp fisken.

- Det kjentes mildt sagt om en evighet.

MYSTERIUM: Dykkere langs vestlandskysten oppdaget meterstore geléballer som «svevde» i sjøen, og ingen kunne forklare hva skapningene var. Her er svaret. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Smakfull

21-åringen forteller at det var nysgjerrigheten som fikk han og Lundahl til å begi seg ut på dypet.

- Eggakanten hadde vi kikket på lenge, og ventet egentlig bare på muligheten til å komme oss ut dit. Man vet aldri vet hva som dukker opp. Kanskje får man en art som aldri har blitt tatt på stang før?, sier Zwilgmeyer.

Ettersom det ikke er mulig å slippe løs en fisk som ble fanget så dypt, tok Lundahl med seg fisken tilbake til land, og kokte den.

- Den smakte godt, og det sies at isgalt er den mest smakfulle fisken, sier han til Expressen.

ENORM: Da brødrene Eric og Oscar Lundahl var ute og fisket, beit det på noe de sent vil glemme. Video: Oscar Lundahl. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Sjelden på krok

Otte Bjelland, forsker ved Havforskningsinstituttet, bekrefter at guttene må ha vært på riktig område for å få tak i isgalten som er en typisk dyphavsfisk.

- De store øynene skyldes at fisken skal kunne se langt under overflaten hvor det er lite lys. Fisker som lever enda dypere har ikke øyne i det hele tatt, forklarer Bjelland til Dagbladet.

Forskeren forteller at dette er en fiskeart som er ganske uvanlig å fange med fiskestang.

- Det skyldes at den lever så dypt nede i havet. Da må man ha mye snøre, og det må være gode forhold slik at båten står i ro. Det er mer vanlig å få isgalten som en bifangst når man linefisker etter blåkveite, sier han.

LIVREDD: Sportsfisker og youtuber, Monster Mike, fikk hjertet i halsen da han skulle ta en selfie med sin hittil største fangst. Video: Viralhog. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media