Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoppet på Gardermoen fordi han er mørk

Bhikhu C. Parekh skulle holde forelesing om rasisme på Universitetet i Oslo. Men først ble han stoppet på Gardermoen fordi han er mørk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen uker siden skrev Dagbladet om Indias ambassadør, som flere ganger har blitt stoppet og kroppsvisitert på Gardermoen.

Gransker ydmykelse av diplomater

Tar hardt oppgjør med sikkerhetsansvarlige

Denne gangen er det Vårt Land som forteller om den påståtte rasismen på Gardermoen. Det engelske parlamentsmedlemmet Bhikhu C. Parekh skulle til Norge for å holde foredrag om rasisme og framtida for det flerkulturelle samfunn i Europa. Han er en av verdens ledende personer på feltet.

Men først ble Parekh og en norsk, svart mann stoppet i passkontrollen. De var de eneste passasjerene på KLM-flyet fra Amsterdam som ble stoppet.

Parekh viste øyeblikkelig passet sitt, som også bekrefter at han sitter i det britiske parlamentet, skriver Vårt Land. Men det var ikke nok for politikvinnen, som likevel holdt ham tilbake. På spørsmål om hvorfor han ble holdt tilbake, sa politikvinnen at politiet hadde informasjon om at en araber med navnet «Parekh» var på vei til Gardermoen.

- Jeg fortalte henne at dette bare var noe hun fant på, fordi ingen araber har mitt etternavn, sier Parekh til Vårt Land.

Han er sjokkert over oppførselen og beskriver episoden som «rasistisk, simpel og nedverdigende».

Nå vil han klage til den norske ambassaden i Storbritannia. Han understreker at det ikke går an å unnskylde rasisme med det som skjedde 11. september. Han frykter at det blir akseptert å se på mørkhudede personer som potensielle terrorister - og behandle dem deretter.

- Og det er jo absurd, sier han til Vårt Land.

  • Teamleder Even Andersen ved grensekontrollen på Gardermoen forklarer episoden med at politiet skal hindre ulovlig innvandring. Han sier at hvem som helst må finne seg i å bli tatt til side i en stikkprøve.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!