Stoppet pøbel - fikk fengsel

SKIEN (Dagbladet): Bråkmakerne gikk fri - men Tommy Jørgensen (18) ble dømt til fengsel. Han stoppet den ville hjemme alene-festen. Tjue ubudne gjester gikk amok i huset der den 17 år gamle jenta skulle ha en hyggelig fest. Hun gjemte seg på toalettet, mens pøbelen herjet fritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes det er litt rart at jeg ble dømt. Det var han andre som lagde bråk og la opp til alt. Det var jeg som ble angrepet, sier Tommy Jørgensen.

Etter å ha fått de ubudne gjestene ut av huset, kom en av dem tilbake. Han ville «ta» Tommy. 18-åringen ble presset inn til veggen. Da slo han i refleks og selvforsvar. Den ett år yngre bråkmakeren havnet på legevakta, og måtte sy fire sting i hodet.

Vill fest

Politiet i Skien ville ha Tommy dømt til 60 dagers fengsel for legemsbeskadigelse. Det ble lagt vekt på at han hadde ei ølflaske i handa da han slo. Men redselsskildringene fra festen fikk byretten til å se annerledes på saken.

Gjestene herjet vilt - til den 17 år gamle jentas fortvilelse. Gjenstander ble stjålet, mat ble kastet rundt, ei jente fikk påtent håret og bokreoler ble forsøkt veltet. Tommy Jørgensen var en av dem som tro til for å hjelpe.

De fleste bråkmakerne fikk de ut med «godsnakk». Men en ville ikke gi seg.

- Da han dyttet meg mot veggen og slo meg i brystet, ble jeg redd, forklarer Tommy.

Mildere dom

Til sterk protest fra påtalemyndigheten la Skien og Porsgrunn byrett stor vekt på de formildende omstendighetene ved at 18-åringen ble angrepet. Retten mener tiltaltes hensikt «var å slå med nevene for at angrepet ikke skulle utvikle seg enda verre».

Aktor, politifullmektig Hilde Bøch, fikk ikke medhold i kravet om ubetinget fengsel for 18-åringen. Men retten ville heller ikke frifinne Tommy etter nødvergeparagrafen, fordi han kunne hatt muligheter til å flykte fra stedet.

Han ble dermed dømt til betinget fengsel i 30 dager.

Familien som fikk hjelp av Tommy til å fjerne de ville gjestene, er takknemlig for hans opptreden. For Tommy blir festen ikke glemt fort. - Jeg trues stadig av gjengen som trengte seg inn, sier han.

bernt.blomquist@dagbladet.no