CHANDRAYAAN-2: ISRO-forskere jobber med Chandrayaan-2 i Bangalore i midten av juni. Foto: MANJUNATH KIRAN / AFP / NTB Scanpix
CHANDRAYAAN-2: ISRO-forskere jobber med Chandrayaan-2 i Bangalore i midten av juni. Foto: MANJUNATH KIRAN / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Stoppet rett før de skulle lage historie

Oppskytingen av en indisk rakett som skulle til månen ble stanset i siste liten mandag, angivelig på grunn av et teknisk problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bare 56 minutter og 24 sekunder før den planlagte oppskytingen skulle finne sted, ble nedtellingen stanset, livestreamen fra kontrollrommet ble avbrutt og oppskytingen av raketten Chandrayaan-2 utsatt.

STOPPET: En journalist står ved siden av klokka som telte ned til oppskytningen. Foto: ARUN SANKAR / AFP
STOPPET: En journalist står ved siden av klokka som telte ned til oppskytningen. Foto: ARUN SANKAR / AFP Vis mer

Den indiske romforskningsorganisasjonen opplyste at oppskytingen var stanset på grunn av en teknisk feil, og at en ny dato blir kunngjort seinere.

India har tatt mål av seg til å bli det fjerde landet etter USA, Russland og Kina som sender et romfartøy til månen. Denne oppskytingen er landets mest ambisiøse noensinne.

Om oppdraget lykkes ved neste forsøk, vil India være de første landet til å gjennomføre en overflatelanding på det lite utforskede sørpol-området på månen, hvor forskere håper å samle informasjon om månens mineralske og kjemiske sammensetning og søke etter vann, skriver The Guardian.

SPACEX: Klokka 08.30 norsk tid skjøt SpaceX opp en Falcon Heavy-rakett for tredje gang. - Så langt ser alt bra ut, sa kommentatorene i NASA TV til stor jubel fra publikum. Det gikk ikke like bra for hovedraketten, men enn så lenge har alle stegene blitt omtalt som godkjente. Video: Nasa TV Vis mer

Indias romprogram har blitt hyllet av statsminister Narendra Modi som en markør for landets stigende status som en global makt.

I mars annonserte Modi at testen av landets første romvåpen var vellykket.

- India slår følge med USA, Russland og Kina og har nå kapasitet til å treffe en satellitt i lav jordbane med en rakett, sa Modi i en TV-overført uttalelse etter våpentesten.

Han understreket samtidig at Indias motiv for sitt romprogram, er å fremme fred, og ikke krig.

Satellitten som ble skutt ned, var i jordbane i 300 kilometers høyde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer