Stoppet Slobo-protest

BEOGRAD (NTB-Reuters-DPA): Serbisk opprørspoliti stoppet i går en demonstrasjon med rundt 10000 deltakere i sentrum av Beograd, opplyser øyenvitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet sperret gata der demonstrasjonen etter planen skulle gå og begynte å gå mot demonstrantene, som trakk seg tilbake til plassen der demonstrasjonen hadde begynt.

Flere hundre politifolk med hjelmer, skjold og skuddsikre vester ble satt inn mot demonstrantene. Men panikkslagne demonstranter flyktet uten at politiet brukte makt. Ifølge radiostasjonen B2-92 hadde politiet brakt inn forsterkninger fra andre byer.

Myndighetene i Beograd hadde på forhånd nedlagt forbud mot demonstrasjoner og trafikkforstyrrelser, mens opposisjonspolitikere sier protestene vil fortsette tross forbudet.

Infiltrert

Det lille, opposisjonelle sosialdemokratiske partiets nestleder Slobodan Orlic hevder at sivile politifolk hadde infiltrert demonstrasjonen for å provosere fram episoder som kunne gi påskudd til å gripe inn.

Det var 12. dag på rad med protester mot Slobodan Milosevics regime. Demonstrantene planla å gå til et sykehus i Beograd som behandlet 20 personer som ble skadd i sammenstøt med politiet onsdag og torsdag.

Politiet stoppet demonstrasjonen etter at den hadde gått ca 1,5 kilometer, og drev den tilbake til Republikkplassen i sentrum av byen.

Mange byer

Det var planlagt demonstrasjoner i rundt 20 byer i Serbia i går. Rundt 10000 demonstrerte i byen Novi Sad, Serbias nest største by. Der skulle protesten avsluttes med en konsert. I byen Nis protesterte 5000 mennesker, tross et offisielt forbud mot demonstrasjoner også der.

Onsdag brukte politiet makt for å spre en demonstrasjon med rundt 30000 deltakere som forsøkte å gå til det eksklusive området der eliten, inkludert Milosevic, bor. Torsdag gikk politiet til angrep for å hindre 50000 demonstranter i å nå regjeringsbygningen i sentrum av Beograd.