Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoppet uavhengige granskere

Forsvarssjef Sigurd Frisvold stanset selv lanseringen av en rapport om hærens budsjettoverskridelser i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed topper krigen om hvem som skal ha svarteper for forsvarsskandalen seg dramatisk.  

- Jeg er sjokkert. Dette er et forsøk på en dekkoperasjon for å beskytte forsvarssjefen og forsvarsministeren, tordner Frp\'s formann Carl I. Hagen, engasjert medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Det er de som skal behandle budsjettsprekken i Forsvaret på 941 millioner.

Uavhengige granskere

Den suspenderte generalinspektøren i hæren, Lars Sølvberg, innkalte i går til en presentasjon av en rapport om budsjettsprekken i hæren.

Et utvalg nedsatt av Sølvberg, som har bestått av uavhengige granskere, skulle legge fram sine funn. Det likte forsvarssjef Sigurd Frisvold dårlig og ga etter det Dagbladet erfarer beskjed til Sølvberg om at utvalgets medlemmer ikke fikk uttale seg til pressen.

Sølvbergs poeng med en pressekonferanse var at de uavhengige rapportskriverne selv skulle legge fram sine funn. Han stanset dermed den planlagte pressekonferansen etter press fra Frisvold.

Får kritikk i rapporten

Etter det Dagbladet erfarer, får både Frisvold og Sølvberg kritikk i rapporten, men det var Frisvold som suspenderte Sølvberg, og som selv valgte å fortsette etter at forsvarsskandalen ble rullet opp i januar.

Frisvold har også unndratt deler av rapporten for offentlighet av hensyn til rikets sikkerhet. Lederen av Norges Offisersforbund, Peter A. Moe, reagerer slik på hemmeligholdet.

- Etter det jeg forstår er graderingen av rapporten gjort på et helt formalistisk grunnlag, og etter ønske av forsvarssjefen. Jeg vil ha rapporten avgradert så fort som mulig, sier Moe. Dagbladet erfarer fra andre kilder at rapporten ikke inneholder noen militære hemmeligheter.

- Hvis graderingen er et forsøk på å skjule noe, er det et overgrep mot vårt ønske om et åpent samfunn, sier Moe.

Forsvarssjef Frisvold har ingen kommentarer til bråket. På spørsmål om når Frisvold fikk vite om den planlagte pressekonferansen, og om det var han som stanset den, svarer hans pressetalsmann:

- Vi har ingen kommentarer til intern saksbehandling.


Men det har Carl I. Hagen, som har følgende kommentar til det han oppfatter som forsvarssjefens meget uheldige inngripen: - Jeg hadde håpet og trodd at de som skal forsvare fedrelandet var klokere enn dette.

Han sier han vil be om en ny høring i kontrollkomiteen, når komiteen møtes tirsdag neste uke.

Devold på ferie

Mens krigen om svarteper i Forsvaret raser, er arkitekten bak omorganiseringen av Forsvaret, Kristin Krohn Devold, på vinterferie. Forbundsleder Peter A. Moe peker på henne som den grunnleggende ansvarlige for forsvarsskandalen. Han sier blant annet at omstillingen under Krohn Devold gjorde at fire av fem økonomimedarbeidere forsvant, og at det førte til at den økonomiske kontrollen ble mye dårligere.

- Ministeren burde gått for lenge siden. Hun er en belastning for Forsvaret, sier han.

STANSET LANSERING: Sigurd Frisvold, forsvarssjef.
LA LOKK: Det ble ikke noe av pressekonferansen om hærens budsjettoverskridelser i går. Et utvalg av uavhengige granskere, nedsatt av Lars Sølvberg, skulle legge fram sine funn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media