- Stoppet venner fra å bruke dop

LIMA, Peru (Dagbladet): Prinsesse Märtha Louise tar sterkt avstand fra narkotikamisbruk, og forteller åpenhjertig at hun ble oppriktig lei seg på grunn av dopryktene rundt henne og kjæresten Ari Behn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kjenner meg ikke igjen i de framstillingene som ble gitt, sier prinsessen, som selv har stoppet venner fra å bruke narkotika.

På initiativ fra Dagbladet snakket prinsesse Märtha Louise ut om dopryktene rundt henne og kjæresten Ari Behn.

Prinsessen vil fortsatt ikke uttale seg om forholdet til den kjente forfatteren, men det er ingen tvil om hvem hun snakker om når hun retter kraftig skyts mot pressens fokusering på hennes privatliv.

- Det har vært vanskelig for meg. Det har vært mange rykter, og ikke så mange sannheter. Pressen tar tak i biter av et menneske som forvrenges til det ugjenkjennelige. Ofte kjenner jeg ikke igjen meg selv eller de personene som blir omtalt når jeg leser avisene, sier prinsessen til Dagbladet.

I alle samfunnslag

Prinsessen mener narkotikamisbruk er et stort problem i alle samfunnslag. Hun karakteriserer det som et kjempeproblem, og mener at alle må gjøre sitt for å stoppe den negative utviklingen som hun tror finner sted på nesten alle nivå i samfunnet, men spesielt i ungdomsmiljøene.

- Jeg tror det er blitt et større problem enn det noensinne har vært. En av årsakene til dette er at det har blitt en kultur. Dette er en kultur som jeg ikke ønsker å bli assosiert med, sier prinsessen.

Nettopp det har hun blitt den siste måneden.

Etter at TV2 den 26. mars viste klipp fra en reisedokumentar der Märthas kjæreste, Ari Behn, omgir seg med to polske prostituerte som bruker kokain, har vinden blåst kraftig rundt prinsessen. En organisasjon har krevd at prinsessen klargjør sitt forhold til narkotika. Samtidig kjenner Dagbladet til at representanter for Slottet frykter for omdømmet.

- Klart jeg blir lei meg. Jeg blir lei meg fordi pressen vrir så mye på sannheten. Det er feil og urettferdig å omtale meg som del av et narkotikamiljø, sier Märtha.

Kloke holdninger

Selv takker hun eskorten og kloke foreldre for at hun har fått sunne holdninger når det gjelder rusmidler.

- Både min bror og jeg har vokst opp med politibeskyttelse. Det har sikkert gjort at vi har kommet i mindre kontakt med slike miljøer enn andre. I tillegg har mine foreldre vært flinke til å hjelpe oss å finne de rette holdningene, sier prinsessen.

Hun mener at pressen tyr til for lettvinte løsninger.

- Går man inn på et diskotek, er man plutselig i et narkotikamiljø. Dessverre er det slik at det er mye narkotika på diskoteker og utesteder, men jeg tar sterkt avstand fra dette, sier prinsessen. Hennes engasjement er så sterkt at hun selv har sagt fra til venner som har brukt narkotika.

- Ja, jeg har vært i situasjoner hvor jeg har følt at jeg har måttet si fra, bekrefter prinsessen.

Hun tror at de fleste ungdommer som vokser opp, har vært i miljøer hvor narkotika har blitt brukt på en eller annen måte.

Et samfunnsansvar

- Jeg tror dette er en vanskelig utvikling. Det er ikke lenger bare de «narkomane» som bruker narkotika. Spesielt bekymrer det meg at det er blitt mer og mer vanlig blant de yngre, sier prinsessen.

Hun mener at det er et samfunnsansvar å få stoppet den negative utviklingen.

- Jeg mener organisasjonene som jobber mot narkotika gjør en god jobb, og at de trenger mer penger, sier prinsessen, som skjønner at hennes holdninger er viktige.

Bolivia og Peru

- Jeg føler at jeg har blitt dratt med i en diskusjon der jeg egentlig ikke hører hjemme, sier prinsessen.

De siste dagene har hun vært i Bolivia og Peru. To av de landene som har størst problemer med narkotika.

- Jeg har under reisen blitt informert om problemene disse landene har i samband med produksjon av kokain, sier prinsessen.

DET ER SERVERT:</B> Prinsesse Märtha Louise har i de siste dagene vært i Bolivia og Peru - to av landene som har størst problemer med narkotika.