PÅ VEI MOT OSS: Dette radarbildet av asteroiden 2005 YU55 ble tatt 7. november, mens den var rundt 1,4 millioner kilometer fra jorda. Når den passeres oss i natt vil asteroiden være mye nærmere, cirka 324 600 kilometer. Det er nærmere jorda enn månen. Foto: NASA/JPL-Caltech
PÅ VEI MOT OSS: Dette radarbildet av asteroiden 2005 YU55 ble tatt 7. november, mens den var rundt 1,4 millioner kilometer fra jorda. Når den passeres oss i natt vil asteroiden være mye nærmere, cirka 324 600 kilometer. Det er nærmere jorda enn månen. Foto: NASA/JPL-CaltechVis mer

Stor asteroide på vei mot jorda

Men passerer heldigvis på en trygg, men hårfin avstand i natt. Slik kan du se den selv!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jorda får en sjelden gjest i natt: En asteroide større enn et hangarskip suser forbi, bare 0,85 ganger så langt unna som månen.

På sitt nærmeste klokka 00.28 vil den være 325 000 kilometer fra oss - en hårsbredd i astronomisk sammenheng. Minor Planet Center har utarbeidet flere animasjoner som viser ferden forbi oss i over 49 000 kilometer i timen.

Heldigvis er det null sjanse for at den vil treffe jorda. Romsteinens bane er godt kjent, og beregninger viser at den ikke står i noen som helst slags fare for å smelle inn i oss de neste hundre åra.

Asteroiden, kalt 2005 YU55, er rundt 400 meter bred og er den største steinen til å passere så nære jorda på 35 år. Noe tilsvarende vil ikke skje igjen før i 2028.

Byggesteiner Begivenheten gir derfor en unik mulighet til å studere disse mystiske levningene fra solsystemets barndom, ved hjelp av radarer, optiske teleskoper og infrarøde observatorier, uten å måtte forlate jorda.

Asteroider er relativt bevarte rester av byggesteinene som kolliderte, smeltet sammen og ble til planeter under dannelsen av solsystemet for rundt 4,5 milliarder år siden. Å studere disse kan derfor gi et klarere bilde av hvordan alt ble til.

- Dette er litt som en forbiflyvning med et romfartøy, bare at jorda er fartøyet. Det kommer til å bli et ekstraordinært mål for radarene, sier astronom Don Yeomans ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) til Nature News.

Fotograferes med radar Flere romsonder har hatt stevnemøter med asteroider og kometer langt ute i verdensrommet, men nå kan noen av de samme observasjonene gjøres uten dyre oppskytinger og neglebitende beregninger.

- Radaroppløsningen kommer til å bli mange ganger mer detaljert enn det som er mulig med et optisk teleskop på bakken eller i rommet, og det er sammenliknbart med observasjoner vi kan få fra et romfartøy som flyr forbi, opplyser Goldstone Deep Space Network som følger asteroiden med radar.

- Den beste oppløsningen vår er 3,75 meter. Dette skal kunne avsløre en mengde detaljer om asteroidens overflate, inkludert form, dimensjoner og andre fysiske egenskaper, fortsetter observatoriet.

Kan sees fra Norge i morgen Også amatørastronomer over store deler av verden kaster seg rundt for å bevitne den sjeldne begivenheten.

Først i morgen kveld skal det i teorien være mulig å se den fra fastlandsnorge med et godt teleskop. Men det er vanskelig. Overflaten er mørkere enn kull og den vil reflektere lite lys fra sola og skinne svakt. En nesten full måne nær banen over nattehimmelen forpurrer ytterligere, sier amatørastronom Christian Kjærnet i Kongsberg Astronomiske Forening.

- Så det er to ting du må ha: Et godt teleskop med minst 15 centimeter lysåpning og et stjernekart som viser hvor du kan finne asteroiden, sier Kjærnet til Dagbladet, og fortsetter.

- Det kan nesten umulig å navigere seg fram. Derfor er det lurt å ha et datastyrt teleskop som finner fram uten at det blir for mye trøbbel, sier han.

Himmelkart Kjærnet har selv laget et himmelkart som viser hvor man kan finne asteroiden på himmelen klokka 22.00 i morgen kveld. Kartet viser posisjonene sett fra Kongsberg, men han sier det vil være relativt nøyaktig for det øvrige Østlandet. Her er et tilsvarende kart laget for Trondheim.

Amatørastronom Odd Trondal sier det «ikke er lett» å finne den, men et godt tips er å rette teleskopet mot en posisjon du vet den vil passere og «venter og ser».

2005 YU55 utgjør ingen trussel de neste 100-200 åra, men dens 446 dager lange omløpsbane rundt sola bringer den jevnlig i nabolaget til jorda, månen, Venus og Mars.

Potensielt farlig Kompliserte tyngdekraftspåvirkninger og usikkerheter rundt dette gjør dermed at den kan komme på kollisjonskurs en gang i framtida, og asteroiden er derfor klassifisert som et potensielt farlig objekt som må følges nøye med på.

Professor Jay Melosh ved Purdue University sier asteroiden kunne ført til et 6,5 kilometer bredt og 520 meter dypt krater om det traff jorda, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Mer nøyaktige observasjoner av blant annet hastigheten under nærpasseringen vil kunne gi bedre data om hvor stor trussel den kan tenkes å bli for framtidige generasjoner.

For øyeblikket finnes det totalt over 1200 kjente potensielt farlige asteroider i rommet, ifølge NASA.