Stor atomfrakt provoserer

Argentina, Brasil, Chile og Uruguay gikk torsdag sammen i en protest mot det Greenpeace hevder er den største transporten av atomavfall som noensinne har rundet Kapp Horn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det britiske skipet «Pacific Swan» er på vei fra Frankrike til Japan med 192 beholdere med høyradioaktivt atomavfall. I løpet av de neste to ukene runder hun Kapp Horn.

I protesten fra de sør-amerikanske landene bes Frankrike, Japan og Storbritannia om å være forsiktige med bruk av den værharde Kapp Horn-ruten til atomtransporter.

Miljøvernorganisasjonen Greenpeace har gått kraftig ut mot trafikken, og hevder at lasten om bord på «Pacific Swan» tilsvarer «over 40 ganger så mye radioaktivitet som lekket ut under Tsjernobyl-ulykken».

- Denne uansvarlige beslutningen viser den likegyldighet den japanske, britiske og franske regjering legger for dagen når det gjelder sikkerheten for havet, miljøet og tusenvis av mennesker, sier Ruy de Goes i Greenpeace Brasil.

(NTB)

DØDELIG LAST: Sør-amerikanske land er redd 'Pacific Swan' og andre atomfraktere skal forlise ved Kapp Horn.Foto: SCANPIX