FORTSETTER OVER HELGA: Partiene på Stortinget har i dag hatt det fjerde møtet for å diskutere Syria-flyktninger. På høyre side av bordet Rasmus Hansson (MdG), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Ola Elvestuen (V). På venstre side Tom Harald Nesvik (Frp), Trond Helland (H) og Hans Olav Syversen (Krf).
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORTSETTER OVER HELGA: Partiene på Stortinget har i dag hatt det fjerde møtet for å diskutere Syria-flyktninger. På høyre side av bordet Rasmus Hansson (MdG), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Ola Elvestuen (V). På venstre side Tom Harald Nesvik (Frp), Trond Helland (H) og Hans Olav Syversen (Krf). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

- Stor avstand om Syria-flyktningene, sier Lysbakken

...men forhandlingene fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er stor avstand mellom partiene, sier SVs Audun Lysbakken etter dagens flyktningforhandlinger i Stortinget.

Han er likevel fornøyd med at partene fortsetter med reelle forhandlinger.

- Vi er i gang på den lange veien mot en eller annen form for enighet, og så får vi se om det blir mulig, sier Lysbakken til Dagbladet.

Tause om skisse Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet la i dag fram en skisse til løsning, men Høyres Trond Helleland ville ikke si noe om innholdet i skissen.

Etter det Dagbladet erfarer, legger regjeringspartiene både mer penger og større forpliktelser på bordet. Forpliktelsene
går på antallet Syria-flyktninger for årene framover.

Regjeringspartiene foreslår, etter det Dagbladet får opplyst, en lengre tidshorisont enn det opposisjonen i utgangspunktet har gått inn for.

- Stor avstand Audun Lysbakken sier dette:

- Vi står langt fra hverandre, men det er et flertall av partiene som har sagt at de ønsker å ta imot 10 000 flyktninger. Min forventning er at det flertallet vil bli brukt.

På spørsmål om hvor sannsynlig det er at 10 000 kvoteflykninger fra Syria faktisk vil komme til Norge i år og neste år, slik KrF, SV, Venstre og Arbeiderpartiet har gått inn for, svarer han slik:

- Det er i stor grad opp til KrF, Venstre og Arbeiderpartiet nå. SVs mål er å holde den fronten samlet gjennom disse forhandlingene.

- Glad for skissen Heller ikke FrPs Harald Tom Nesvik ville kommentere innholdet i skissen.

- Jeg er glad for at regjeringspartiene la fram en skisse, sier Jonas Gahr Støre (Ap), som nå vil studere skissen og komme tilbake over helga.

Heller ikke han ville si noe om innholdet.

- Det er grunnlag for å møtes og for å fortsette samtalene, sier Støre, som mener det er en åpenhet i samtalene som han synes er bra.

Han vil ikke si om Arbeiderpartiet er villige til å ta mot flyktningene over mer enn to år.

Støre og Lysbakken har foreslått å ta i bruk skoler for å innkvartere flyktningene.

- Det viktigste er å komme til en enighet hvor vi kan svare på en nødssituasjon, sier Støre.

Støre sier han ikke vet hvor lang tid partiene trenger for å komme til enighet.

- Det kan nok hende vi må gå noen runder for dette er store spørsmål, og det er detaljerte spørsmål. Det får ta den tiden vi trenger, men målet er å bli enige før sommeren, sier han.

Splitter folket Inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) har bedt alle kommunene om å kartlegge hvor mange ekstra flyktninger de kan bosette i 2015 og 2016.

Frist for tilbakemelding er 27. mai, men mange kommuner har bedt om utsettelse. Ni kommuner har hittil svart at de vil ta imot flere kvoteflyktninger, åtte kommuner er positive - med ulike forutsetninger, mens ti kommuner svarer nei.

En meningsmåling Dagbladet presenterer i dag viser at folket er delt på midten i spørsmålet om vi skal ta i mot 10 000 flyktninger fra Syria de neste to årene.

- At dette spørsmålet splitter folket i to understreker hvor viktig det er at vi får en bred enighet om denne saken i Stortinget, sier Støre.

FORHANDLINGER:  Jonas Gahr Støre skjenker seg en kopp kaffe før møtet om Syria-flyktningene  på Stortinget i dag tidlig. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORHANDLINGER: Jonas Gahr Støre skjenker seg en kopp kaffe før møtet om Syria-flyktningene på Stortinget i dag tidlig. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer