Erna Solbergs gjenåpningsplan

- Stor belastning for folk

Opposisjonen etterlyser klar tale mens Stortinget teller ned til redegjørelsen for Erna Solbergs gjenåpningsplan.

ÅPNER: Statsminister Erna Solberg redegjør for coronasituasjonen og strategien for gradvis gjenåpning av samfunnet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt288 +12
døde 688 +4
påvist smittet 136 000 000+690.7K
døde 2 940 000 +8.6K
Se mer

Kloka 11.30 redegjør statsminister Erna Solberg (H) for regjeringens plan for gjenåpningen av samfunnet i Stortinget, før hun sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie, FHI og Helsedirektoratet presenterer planen på en pressekonferanse klokka 13.00.

Ap-leder Jonas Gahr Støre understreker at det er smittesituasjonen som bestemmer når samfunnet kan åpnes.

- Da må vi ha politikk underveis som gjør at belastningene blir håndtert for dem som er særlig utsatt. De som mister jobben, bedrifter som går over ende, og de som sliter med psykisk helse. Der må vi ha tiltak underveis - vi kan ikke vent til etterpå, sier han til Dagbladet.

Støre etterlyser supplerende krisetiltak, og kommer med følgende eksempler:

- Hastetiltak så kommunene kan ha lavterskeltilbud. At skolehelsetjenesten er fullt oppe og går. Det er den beste måten å fange opp unge mennesker på, slår han fast.

Han viser til at Helsedirektoratets signaler tilsier at smitten må langt ned før samfunnet kan åpne. Det viktigste er hvordan vi bruken tiden fram til det blir en realitet, mener partilederen.

- Hvis du reiser rundt og snakker med folk nå, hører du at det er stor belastning for folk. Det er det vårt ansvar å gjøre det vi kan for å lette på.

SKEPTISK: SV-leder Audun Lysbakken er skeptisk til regjeringens gjenåpningsplan. Video: Ivan Larsson. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

- Kan ikke bestemme alene

SV-leder Audun Lysbakken har klare forventninger til statsministeren.

- Jeg forventer at vi får noen klare prinsipper for gjenåpningen, og at vi får en redegjørelse som er klar og konkret og rett på sak, uten veldig mye ord og poesi, sier han til Dagbladet.

- Både vi og resten av opposisjonen var veldig tydelige, sist Solberg var her, på at der ikke er noe vits i å bruke Stortingets tid hvis du ikke har noe å melde. Jeg regner med at hun har tatt den meldingen, og at vi i dag får en mer konkret klar og tydelig redegjørelse, legger han til.

Bekymringen hans er at gjenåpningsplanen ikke møter de sosiale utfordringene som har fulgt med nedstengingen. Partilederen tar til orde for at gjenåpningen behandles i Stortinget.

- Statsministeren og regjeringen kan ikke få bestemme alt alene. Det har vært en stor svakhet ved coronahåndteringen at de ikke har delt makten. Det har gjort at det har blitt mindre åpenhet - og jeg tror også at en del viktige innvendinger kanskje ikke har blitt hørt, sier han.

- Lave forventninger

Lysbakken mener regjeringen har vært for seint ute med tiltak for arbeidsledige og konkursrammede, og etterlyser en pakke som møter disse utfordringene parallelt med gjenåpningen. Derfor bør Stortinget ta kontrollen, mener han.

- Vi frykter at regjeringene alene ikke kommer til å komme med noe særlig tiltak overfor de arbeidsløse, de som sliter med økonomien, barn og unge som har mistet skolegang, og så videre. Der har regjeringen vært svak gjennom hele krisen, så der har jeg egentlig veldig lave forventninger.

Lysbakken forteller også at han gleder seg til å reise til Bergen og besøke sin mor når tiltaksnivået tillater det.

- Enorme summer uten krav

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes håper på klar tale.

- Og ikke minst at det er tiltak som sikrer en rettferdig fordeling av regninga for coronakrisa. Den har vært veldig skeivt fordelt fram til nå. Noen har fått enorme summer av fellesskapet uten noen krav: de rike og mektige. Andre har slitt vanvittig, hatt et forferdelig år, vært permittert, mista inntekt. Vi trenger en rettferdig vei ut av krisa. Det tviler jeg kanskje på at regjeringa kommer med, definitivt, sier han til Dagbladet.

Med fra Stortinget er også Dagbladets politiske redaktør, Geir Ramnefjell.

- Sannsynligvis vil Solberg legge fram et sett med strategier for håndtering av gjenåpningen framover. Hvilken rekkefølge de vil gjennomføre gjenåpningen i, og hva de vil prioritere, sier Ramnefjell.

Ingen datoer - dette er grunnen

I dag tidlig forklarte helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på NRK Nyhetsmorgen at planen overordnet vil bære preg av det som har vært regjeringens prioriteringer i lengre tid.

De vil derfor prioritere å lette på tiltak som rammer barn og unge, deretter tiltak med betydning for mange arbeidsplasser, ifølge helse- og omsorgsministeren.

- Det er rett og slett fordi at det er smittesituasjonen, belastningen på sykehusene våre og hvor langt vi har kommet i vaksineringen som bestemmer dette. Og det er jo, som vi alle har erfart, vanskelig å datofeste. Så vi kunne ha gitt noen datoer, men da hadde de ofte blitt feil, sa Høie til NRK.

Dagbladet TV sender direkte fra Vandrehallen fra 09.30. På Dagbladet TV kan du også følge Stortingets spørretime fra kl. 10.00.

Status vaksinasjon Full oversikt

869 119 (16.2%)i Norge har fått dose nr 1
296 302 (5.52%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer