RØDT VARSEL: Farenivået på Veslemannen i Rauma er igjen på rødt (ekstremt). Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
RØDT VARSEL: Farenivået på Veslemannen i Rauma er igjen på rødt (ekstremt). Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Stor bevegelse i Veslemannen. Varsler ekstremt farenivå på nytt

NVE øker farevarselet til rødt på Mannen. Området rundt evakueres og Raumabanen stenges.

På bakgrunn av store bevegelser, stor sensitivitet for regn og værvarsel om kraftig regn i kveld og natt til lørdag hever NVE nå farenivået for Veslemannen til rødt.

I tillegg evakuerer politiet området under Veslemannen, samtidig som Raumabanen blir stengt mellom Bjorli og Åndalsnes, melder Bane Nor.

NVE satte fredag ettermiddag farenivået for Veslemannen opp til rødt.

DRAMATISK: Det er økte hastigheter i Mannen. Det er seksjonssjef i NVE Lars Harald Blikra skuffet over. Video: NTB / Scanpix Vis mer

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Fjellpartiet reagerer hurtig med økning i bevegelse ved mye nedbør og snøsmelting.

- Det har så langt i dag kommet bare 8,2 mm nedbør, og selv med relativt lite nedbør er bevegelsen omtrent tredoblet. På bakgrunn av varsel om kraftig regn fra i kveld og i natt hever NVE farenivået til rødt (ekstremt) farenivå, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala.

Evakuering

I en pressemelding skriver politimesteren i Møre og Romsdal at det er innført ferdsels- og oppholdsforbud under Veslemannen i Rauma kommune.

- Beboere på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Rauma kommune er besluttet evakuert. Eierne av fritidsboliger på vestsiden av elva Rauma mellom Rønningen og Skjervaholen er varslet om beslutningen. Det innføres samtidig stopp i all togtrafikk på Raumabanen forbi det utsatte området, skriver politimesteren.

ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer

Pressekonferanse

Det er varslet en pressekonferanse i Rauma kulturhus kl. 10.00 i morgen. Politi, NVE og Rauma kommune vil være til stede.

Hastighetene i fjellet er nå om lag 60-100 mm/d i øvre del av fjellpartiet og uendret på rundt 2 mm/d i nedre del av Veslemannen.

- Sensitiviteten til nedbør er veldig stor, og i sommer har en reaksjon på nedbør kommet tidligere enn foregående år, da fjellet har reagert mest på høsten. Årsaken er høyere temperaturer og mindre frost i fjellet enn normalt, sier Majala.

Stor bevegelse

NVEs følger situasjonen kontinuerlig og er på stedet.

De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 1,3 m det siste året, og nedre delen 8 cm.

Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3 – det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Saken oppdateres