Stor buskbrann avdekket 75 år gammel beskjed

Ble oppdaget av politihelikopter.

AVDEKKET: Mesteparten av «Éire»-navnet synes tydelig på det svartsvidde neset på østkysten av Irland. Foto: Garda Air Support Unit
AVDEKKET: Mesteparten av «Éire»-navnet synes tydelig på det svartsvidde neset på østkysten av Irland. Foto: Garda Air Support Unit Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En stor buskbrann på det kjente utfartsstedet Bray Head på kysten sør for Irlands hovedstad Dublin har avdekket noe som har ligget skjult i årtier: navnet «Éire» - Irland på det keltiske irske språket - i kjempeformat, melder statskanalen RTÉ.

Navnet er risset inn i grunnen og markert med steiner. Det ble oppdaget av et politihelikopter som fløy over området, og funnet ble først rapportert på Twitter-kontoen til politiet (An Garda Síochána).

- Vi hjalp til med å slokke brannen, og så oppdaget Garda-helikopteret, som vi flyr, tegnet, som trådte fram fra fortida, sier en talsperson for luftforsvaret til RTÉ.

STEINER: Tegnet består både av en utskjæring i terrenget samt en mengde steiner. Foto: Garda Air Support Unit
STEINER: Tegnet består både av en utskjæring i terrenget samt en mengde steiner. Foto: Garda Air Support Unit Vis mer

Overgrodd

Det viser seg at utskjæringen har tjent et helt spesielt formål: De skulle gi klar beskjed til både allierte og tyske piloter om at de fløy over Irland under krigen. Tegnet ble deretter overgrodd og skjult av gulltorn-busker.

FIKK TEGNENE BYGD: Statsminister Éamon de Valera. Foto: AP / NTB Scanpix
FIKK TEGNENE BYGD: Statsminister Éamon de Valera. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Under andre verdenskrig valgte den unge republikken Irland, med statsminister Éamon de Valera i spissen, å forholde seg nøytrale. For at landet ikke skulle rammes av kamphandlinger, spesielt med tanke på naboskapet med Storbritannia og Nord-Irland, ble over 80 slike tegn risset inn i grunnen.

- Tegnene er ganske vanlige på vestkysten, men uvanlige på østkysten, sier luftforsvarets talsperson.

Det var den irske kystutkikkstjenesten som bygde tegnene. Det på Bray Head heter mer spesifikt Éire 8, fordi USA etter hvert ønsket at tegnene skulle nummereres, for å gjøre det enklere for de allierte bombeflygerne å navigere over Atlanteren, skriver luftforsvaret på Facebook.

PLANTET KUSTPROSJEKT: Det var først flypassasjerer som la merke til denne spesielle skogen i Irland. Først seks år etter kunstneren døde la kona merke til et helt spesielt symbol i skogen ved siden av huset. Video: Darren Sheaffer via Storyful Vis mer

Tvilsom nøytralitet

Den irske nøytraliteten under krigen var en sannhet med modifikasjoner, siden en rekke brudd ble begått. Blant disse er at de Valera-regjeringen tillot alliert overflygning gjennom den såkalte Donegal-korridoren på grensen til Nord-Irland, og det foregikk utstrakt samarbeid mellom irsk og alliert etterretning.

Den irske værvarslingen ga også detaljert informasjon til de allierte, som brukte værdata fra irske stasjoner under invasjonen i Normandie i 1944.

I likhet med Norge er Irland rammet av en rekke vegetasjonsbranner i sommer, og flere fortidsminner er blitt avdekket. I forrige måned oppdaget en drone et hittil uoppdaget monument/formasjon fra yngre steinalder i Meath nord for Dublin, og tidligere denne måneden fant arkeologer det som antas å være barndomshjemmet til erkebiskopen, martyren og helgenen St. Oliver Plunkett, også dette i Meath.

SYNES GODT: Tegnet synes godt for flygere fra lufta. Over 80 slike ble laget langs irskekysten under krigen. Foto: Garda Air Support Unit
SYNES GODT: Tegnet synes godt for flygere fra lufta. Over 80 slike ble laget langs irskekysten under krigen. Foto: Garda Air Support Unit Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer