Stor dansk valgdeltakelse

Danske velgere strømmet til valglokalene fra morgenen onsdag, i klart og kaldt valgvær. Midt på dagen så det ut til at valgdeltakelsen blir svært høy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 84 prosent av de stemmeberettigede deltok ved folketingsvalget i 1994. Etter at lokalene onsdag hadde vært åpne i tre timer, hadde 23,3 prosent ifølge nyhetsbyrået Ritzaus oversikt avgitt sine stemmer, mot 22,5 for fire år siden.

Nesten fire millioner mennesker har stemmerett ved valget. Lokalene skulle stenge klokka 20, og det var ventet et ferdig resultat før midnatt. De fire mandatene fra Færøyene og Grønland blir ikke klare før i morgen. Det skal til sammen velges 179 representanter.

Skifte sannsynlig

Selv om sosialdemokratene og statsminister Poul Nyrup Rasmussen haler innpå den borgerlige opposisjonen i en meningsmåling offentliggjort i avisa B.T. på selve valgdagen, tyder det meste på regjeringsskifte og at Venstre-leder Uffe Ellemann-Jensen vil bli ny statsminister.

Meningsmålingene har entydig gitt den borgerlige blokken et klart flertall. Talsmenn for det vesle sentrumspartiet Centrum-Demokratene har de siste dagene avvist spekulasjoner om at de i tolvte time likevel vil kunne støtte en fortsatt sosialdemokratisk regjering.

Spenningen vil likevel bli opprettholdt til det siste, blant annet fordi det er uvisst om to av støttepartiene for en borgerlig regjering vil klare sperrefristen på 2 prosent. Det gjelder Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.

Nyrup sitter?

En annen teori som har sysselsatt observatører og kommentarer de siste dagene, er om statsminister Poul Nyrup Rasmussen vil bli sittende selv om de borgerlige får flertall, for å avvente de borgerliges samarbeidsbestrebelser. Ifølge den danske grunnloven trenger regjeringen ikke flertall bak seg i Folketinget, men den må gå av dersom det får flertallet mot seg.

Nyrup har nektet å fortelle hva han vil gjøre ved et valgnederlag, men både hans politiske motstandere og kommentatorer flest mener at han av respekt for velgernes dom trolig vil trekke seg før han eventuelt blir kastet i Folketinget i løpet av noen uker.

Paradokser

Ellemann-Jensens kandidatur som Nyrups etterfølger er i så fall neppe i fare, men situasjonen byr på flere paradokser.

Det ene er at et flertall av velgerne ser ut til å foretrekke Nyrup som statsminister framfor Uffe, selv om Uffes blokk leder klart på meningsmålingene. Det andre er at flere av de borgerlige partiene heller vil ha høyrelederen Per Stig Møller som statsminister enn den omstridte Uffe. Men Venstres styrke, som mer enn dobbelt så stort som De konservative, vil nok til syvende og sist avgjøre saken til Uffes fordel dersom de borgerlige holder fast på sine samarbeidsløfter.

SEIERSSIKKER:</B> Uffe Elleman Jensen blir trolig ny statsminister i Danmark.