Stor eksplosjon i bygård på Manhattan

Tolv skadd, tre kritisk. Leter fortsatt etter mulig savnede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): En bygård i East Village på Manhattan er rammet av en stor eksplosjon, melder CBS.

- Så langt er 12 personer bekreftet skadd. For tre av dem er tilstanden kritisk. Våre tanker og bønner går til dem og deres familier, opplyser New York-borgermester, Bill de Blasio på en pressekonferanse.

Fire bygninger er rammet av eksplosjonen. Bygningene inneholder både leiligheter og forretninger. Bygget der eksplosjonen skjedde er delvis kollapset.

Leter etter savnete - Vi har ikke meldinger om savnete foreløpig, men letingen foregår fortsatt. Brannvesenet jobber også med å hindre at brannen sprer seg, opplyser de Blasio klokka 22.30 norsk tid.


Brannvesenet opplyser at det foregikk arbeid med gasstilførselen til bygget før eksplosjonen skjedde. En drøy time før eksplosjonen var også inspektører fra gasselskapet ConEdison på stedet og sa at arbeidet ikke var godt nok utført, opplyser borgermesteren.

- Den første eksplosjonen ser ut til å ha blitt forårsaket av rørlegger og gass-arbeid i bygningen som ligger på 2. Aveny 121. Etterforskningen er i gang for å komme til bunns i dette, sier de Blasio.

Eksplosjonen skjedde rundt klokka 15.20 lokal tid på hjørnet av 7. gate og 2. Aveny.

Nytt smell Dagbladets Vegard Kristiansen Kvaale er på stedet, og klokka 21.30 norsk tid melder han om et nytt og voldsomt smell fra bygningen, som blant annet huser en sushi-restaurant.


- Det kan tyde på at bygningen har kollapset. Nå kommer det i hvert fall mye røyk opp fra bygningen, sier Kvaale.

Han står rundt 200 meter unna bygningen. Lenger fram er det ikke mulig å komme. 

- Situasjonen er ganske uavklart. Masse røyk stiger opp fortsatt opp og brannvesenet har en rekke stigebiler ved bygningen. Kanskje de leter etter folk som er der inne fortsatt? Sier Kvaale.

KLARE FOR Å HENTE SKADDE:  Eksplosjonen i East village synes å skyldes en gasseksplosjon. Her fra åstedet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
KLARE FOR Å HENTE SKADDE: Eksplosjonen i East village synes å skyldes en gasseksplosjon. Her fra åstedet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

Han forteller om en masse skuelystne mennesker i området, som ligger sentralt på Manhattan. Det er et voldsomt oppbud av utrykningskjøretøyer. Gater er stengt og det er fullstendig traffikkaos i det travle området.

- Stor krise - Dette blir sett på som en stor krise, sier en polititalsmann til Daily News.

Rundt 250 brannfolk kjemper nå med flammene og bygningens to nederste etasjer er ødelagt av eksplosjonen.

- En mann kom ut med svidd hår og skrek at han ikke kunne se, fortellet øyenvitnet Chloe Kekovic til Daily News.

MIDT I RUSHTIDA: Eksplosjonen i East village på Manhattan i New York skjedde akkurat da folk var på vei hjem fra jobb. Et stort antall politi, brann- og redningsfolk er på plass. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
MIDT I RUSHTIDA: Eksplosjonen i East village på Manhattan i New York skjedde akkurat da folk var på vei hjem fra jobb. Et stort antall politi, brann- og redningsfolk er på plass. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

Fotgjengere og bilister ble evakuert fra 2. Avenue, av frykt for at bygningen skulle kollapse. Naboer er i panikk og er ivrige på Twitter.

- Hele området synes fylt med røyk, sier en.
- Hele Greenwich Village lukter røyk, sier en annen.

Mulig gasseksplosjon Det eldre bygårder i kvartalet som ble rammet av eksplosjonen, som trolig skyldes en gasslekkasje.

- I fjor var det også en gasseksplosjon i en gammel bygård på Manhattan. Da omkom åtte personer. Folk bruker gass til matlaging og ovner, sier Kvaale.


CNN siterer en anonym tjenestemann på at det fortsatt kan være folk i bygningen.

Dagbladet kommer med mer.