Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elgkrig mellom Norge og Canada

Stor-Elvdal har allerede verdens høyeste elg. Nå vil de bygge en ny i gull på 20 meter

For å sikre at kanadierne ikke stikker av med verdensrekorden.

NORGE SVARER CANADA: Kanadierne ypper til verdens største elg-krig mot Norge. Nå sender ordfører Terje Hoffstad og varaordfører Linda Otnes Henriksen i Stor-Elvdal hilsen tilbake. Video: Øistein Monsen og CityofMooseJaw. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOR-ELVDAL (Dagbladet): Kommunens høyeste ledelse rykket torsdag ut til «Storelgen» ved riksvei 3 i Stor-Elvdal for å svare på Canadas utfordring om å ta tilbake verdensrekorden i høyest elg.

I dag rager den sølvskimrende Østerdals-elgen 10,3 meter over bakken. Det er en halv meter høyere enn Canadas «Moose Jaw», elgstatuen som holdt verdensrekorden i 31 år, før Stor-Elvdal suste inn og knabbet den ærverdige rekorden i 2015.

HVILKEN ER STØRST?: Fram til 2015 var kanadiske «Mac the Moose» verdens høyeste elgstatue. Etter det har en statue i Stor-Elvdal mellom Oslo og Trondheim hatt rekorden. Nå ber en ordfører i Canada innbyggerne om hjelp for å ta tittelen tilbake. Video: CityofMooseJaw Vis mer

- Ikke en sjanse

I byen Moose Jaw har ordføreren kastet seg på et privat initiativ og utfordrer nå Norge.

- Canadas stolthet er på spill. Vi kan ikke tape det til Norge på grunn av en elg, sier ordfører Fraser Tolmie til CTW News i Canada.

Foran «Storelgen» aksepterte ordfører Terje Hoffstad (Ap) og varaordfører Linda Otnes Henriksen (Ap) utfordringen, men føyde raskt til:

AMBISIØS: Kunstner Linda Bakke vil virkelig slå på stortromma denne gangen. Foto: Privat
AMBISIØS: Kunstner Linda Bakke vil virkelig slå på stortromma denne gangen. Foto: Privat Vis mer

- De har ikke en sjanse.

Pengeinnsamling

Med bygda i ryggen har kunstneren bak den originale «Storelgen», Linda Bakke, startet undersøkelsene om hva det vil koste å bygge en dobbelt så høy elg i gull.

- Rekorden skal ikke bli slått en gang til. Med 20 meter har man satt en standard ikke noen kan slå, sier Linda Bakke.

«Storelgen» kostet i 2015 omtrent tre millioner kroner å produsere og montere, og var en gave til bygda.

KLARE FOR KAMP: Varaordfører Linda Otnes Henriksen og ordfører Terje Hoffstad tar utfordringen fra den kanadiske byen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KLARE FOR KAMP: Varaordfører Linda Otnes Henriksen og ordfører Terje Hoffstad tar utfordringen fra den kanadiske byen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

I Canada er det satt i gang pengeinnsamling for å ta rekorden tilbake. Foreløpig kan ikke Bakke si noe om kostnadene knyttet til gigant-elg-ideen.

- Det kommer jo an på pengene om vi får det til, sier hun.

Internasjonalt

Flere internasjonale medier har skrevet om elgkampen. I tillegg til medier i Canada har også Daily Mail intervjuet Bakke.

- Da jeg gjorde research til «Storelgen», var elgen i Canada verdens største. Jeg tenkte at vi like gjerne slå den. Når man da først skulle opp i den dimensjoner, kunne man også lage verdens største og tillegg verdens fineste, for det var ikke så vanskelig å slå, sier hun og legger til:

- Hvis de skal bygge en ny elg, håper jeg de ser mer på designet og lager en forbedret utgave denne gangen.

Bakke avslutter:

- Det er moro og overraskende å se hvor mye innbyggerne bryr seg, men jeg får litt dårlig samvittighet. Jeg tenkte ikke på hvor viktig elgstatuen var for innbyggerne i Canada.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!