UTENRIKSMINISTRE:  Jonas Gahr Støre blir ønsket velkommen til Beijing 30. august i år av sine kinesiske kollega Yang Jiechi. FOTO: UD/SCANPIX.
UTENRIKSMINISTRE: Jonas Gahr Støre blir ønsket velkommen til Beijing 30. august i år av sine kinesiske kollega Yang Jiechi. FOTO: UD/SCANPIX.Vis mer

- Stor fare for at handelsavtalen med Kina blir lagt på is

Professor bekymret. Giske og NHO kommenterer ikke fredsprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet):- Det er betydelig risiko for at den handelsavtalen som er i ferd med å bli framforhandlet med Kina nå blir lagt på is. Man kan også forestille seg enda sterkere reaksjoner, slik at diplomatiske forbindelser blir truet, sier professor ved PRIO, Stein Tønnessen, til Dagbladet.

Kinas utenriksdepartement var tidlig ute og sa at årets fredspris vil kunne skade forholdet mellom Norge og Kina.

- Kina må ta ansvaret
Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at Kina må ta ansvaret dersom de nå ønsker å legge handelsavtalen på is.

- Det må Kina ta ansvar for. Jeg har også sett meldingen, men dette får vi vel høre mer om i de timene som kommer og da får vi vurdere det. Norge har et langsiktig forhold til Kina, vi diskuterer områder der vi er enige og uenige. Vi har ingen planer om å endre på det, sier Jonas Gahr Støre, og presiserer igjen at Nobelkomiteen er uavhengig av norske myndigheter.

Professor ved PRIO, Stein Tønnessen, sier til Dagbladet at UD trolig er bekymret.

- Det er ingen tvil om at Utenriksdepartementet er bekymret, sier professor ved PRIO, Stein Tønnessen, til Dagbladet.

Politisk rådgiver i UD, Arvinn Gadgil, twitret i formiddag følgende melding: «Om vi svetter i UD nå? Neida.»


- Vil kunne skade
Talsmann Ma Zhaoxu sier videre at nobelkomiteen skader Nobels prinsipper med å ære «den kriminelle Liu Xiaobo», melder Ap.

— Dette er en uanstendighet mot fredsprisen, heter det i en uttalelse som er lagt ut på nettsidene www.mfa.gov.cn.

- Forklart mange ganger Samtidig har Kina hatt stor anledning til å forberede seg.

- Kina har fått forklart mange ganger at Nobelkomiteen er uavhengig av norske myndigheter, slik at en reaksjon overfor Norge ikke er på sin plass. De har mulighet til å reagere med modenhet og nøye seg med å uttrykke sitt syn i en uttalelse. Hvis de gjør det, kommer de til å få respekt internasjonalt, mens en overreaksjon vil bli noe de vil komme til å skamme seg over i framtiden, sier Tønnessen.

Giske: - Ingen kommentar Nærings- og handelsminster Trond Giske har i lengre tid jobbet med å få på plass en handelsavtale mellom Norge og Kina. Neste og niende forhandlingsrunde skal etter planen avholdes i Kina i desember.

Næringsministeren vil ikke selv kommentere fredsprisen.

NHO: - Ingen kommentar Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) kommenterer ikke at Nobels fredspris er tildelt en profilert kritiker av myndighetene i Kina.

- Det er ikke NHOs rolle å kommentere fredspriser, heller ikke denne. Vi vil heller ikke spekulere i om denne tildelingen kan få konsekvenser for norsk næringsliv i Kina, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Brubakk, til Dagbladet.

Han peker på at Kina er viktig for norsk næringsliv og for mange norske bedrifter - og at disse handelsforbindelsene har blitt stadig viktigere det siste tiåret.

Veritas, Kongsberg Gruppen og DnB NOR er blant de store norske aktørene med base verdens mest folkerike land .

- Annen forretningskultur - På generelt grunnlag kan vi si at Kina spesielt og Asia som region skiller seg fra andre store handelsregioner som Europa og Nord-Amerika med andre regelverk og annen forretningskultur, sier NHO-direktør Petter Brubakk.

Han peker på at NHO ikke har noen operativ rolle for norsk næringsliv i Kina. Den delen er i hovedsak ivaretatt av Innovasjon Norge.