<strong>-  DUMMER OSS UT:</strong> De Grønnes Rasmus Hansson, som sitter i Stortinget kontroll- og konstitusjonskomite, frykter at Stortinget ikke vil greie å bli enige om en grunnlov i ny språkdrakt til 200-års jubileummet 17.mai. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
- DUMMER OSS UT: De Grønnes Rasmus Hansson, som sitter i Stortinget kontroll- og konstitusjonskomite, frykter at Stortinget ikke vil greie å bli enige om en grunnlov i ny språkdrakt til 200-års jubileummet 17.mai. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Stor fare for at Stortinget dummer seg ut overfor det norske folk

Rasmus Hansson (MDG) frykter Norge ikke får en grunnlov i ny språkdrakt til 17.mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag skal et knippe av dagens «Eidsvollsmenn», stortingsrepresentantene i kontroll- og konstitusjonskomiteen, forsøke å bli enige om en ny språkdrakt for landets grunnlov.

I lang tid har det vært to klare fronter i kampen om hvor nytt språk Grunnloven skal få 200-årsdagen 17.mai.

Vil ha en moderne grunnlov Høyre, Frp, KrF og Venstre ønsker seg en grunnlov som har et mer høytidelig språk og som ligger nærmere den såkalte 1903-versjonen. De rødgrønne partiene vil gjerne ha et helhetlig endringsforslag med et langt mer moderne norsk, utarbeidet av Graver-utvalget. I tillegg vil de ha Grunnloven skrevet på både nynorsk og bokmål.

- Vi ønsker at Grunnloven skal ha det språket vi bruker i dag. Vi ønsker at Grunnloven skal leses av flest mulig. Det er et spørsmål om demokrati, sier Arbeiderpartiets Jette Christensen om det helhetlige forslaget fra det såkalte Graver-utvalget.
- Kan dumme seg ut Men det er nå mye som tyder på at de helt store endringene uteblir. For å få endret Grunnloven kreves et flertall i Stortinget på to tredjedeler. I dag skal kontroll- og konstitusjonskomiteen avgi sin innstilling.

- Det er nå en betydelig risiko for at vi ikke får stort nok flertall og at vi dermed ikke får noe vedtak om et nytt språk i Grunnloven, sier Rasmus Hansson fra De Grønne til Dagbladet.

- Det er stor fare for at Stortinget dummer seg ut overfor Norges folk. De borgerlige partiene vil ikke ha en stor nok oppgradering av språket, og at vi dermed blir sittende med en halvdansk grunnlov som folk, og stortingsrepresentanter, ikke skjønner, sier han og legger til:

- For meg er det helt utrolig at Stortinget risikerer å sette seg selv i en slik situasjon i 2014 når det faktisk foreligger et gjennomprøvd forslag til et mer moderne språk på både bokmål og nynorsk.

Helhetlig forslag Sammen med de rødgrønne partiene støtter Hansson det helhetlige forslaget utarbeidet av Graver-utvalget. Regjeringspartiene med støtte fra Venstre og Høyre vil høyst sannsynligvis gå for en langt mer pragmatisk tilnærming, og gå for løsninger hvor språket moderniseres stykkevis og delt gjennom nye paragrafer om menneskerettigheter.

- Det er mindre aktuelt å vedta en gjennomgripende oversettelse som bryter tradisjonslinjene bakover til den opprinnelige Grunnloven, men vi sier samtidig at grunnlovsendringer gjerne kan vedtas i passelig høytidelig form. Det kan være på tide å myke opp språknormen som en del av en mer naturlig prosess, sier Høyres Michael Tetzschner.

- Preget av hverdagsklær - Hvorfor vil dere ikke ha en helt ny språkdrakt?

- De har lagt prosaen sin veldig lavt. Man har forventinger til at landets grunnlov fortsatt skal være i søndagsklær. For meg er den litt preget av hverdagsklær. Menneskerettighetsutvalget har levert et godt forslag, som gjør at flere formuleringer vil bli lettere å forstå, sier han.

Ap's Jette Christensen avviser kritikken tvert.

- Jeg vil minne om at det finnes flest hverdager, og det er kanskje da vi trenger Grunnloven mest, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer