Stor fare for avis-streik

Faren er stor for at Dagbladet og 127 andre norske aviser er i streik fra i natt. Det er ikke ventet noe resultat i meklingen i journalistoppgjøre før midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis ikke partene blir enige, tar Norsk Journalistlag (NJ) ut 3.300 medlemmer i 128 aviser og nyhetsbyråer i streik.

NJ brøt forhandlingene med Norske Avisers Landsforbund (NAL), fordi arbeidsgiverne ikke vil tilby noe annet enn det LO og NHO avtalte etter streiken i fjor. I motsetning til LO og NHO gjennomfører NJ og NAL mellomårsoppgjør på vanlig måte.

Oppgjøret gjelder ikke store økonomiske forskjeller, men viktige prinsipper for begge parter. NJ er om nødvendig innstilt på å streike for å forsvare sin forhandlingsrett som uavhengig forbund. NAL mener at NJ med sine lavlønnskrav griper inn i partenes rett til lokale forhandlinger.

- Årets oppgjør handler om vår rett som uavhengig fagforening til å føre frie forhandlinger. Vi insisterer på å forhandle for egne medlemmer, ut fra deres prioriteringer, sier NJ-leder Olav Njaastad.

 • Dagbladet.nos redaksjon jobber som normalt under streiken. Dermed får du siste nytt fra klokka 05.00 i morgen tidlig.

  Store tap


  NAL har tilbudt NJ et lønnstillegg på 1950 kroner. NJ har krevd generelt tillegg på 3000 kroner, og et tillegg på 8000 kroner til 318 av organisasjonens lavest lønte medlemmer (journalister med lang ansiennitet og lavere personlig tillegg enn 25000).

  NJs leder Olav Njaastad sier at Aftenposten og VG hver for seg vil tape mer penger per dag ved en streik enn NJs krav vil koste arbeidsgiverne ut året.

 • Ved en streik vil alle Oslo-avisene unntatt Dagsavisen, Nationen og Klassekampen stanse. NJ har også unntatt noen sterkt konkurranseutsatte aviser i distriktene.
 • Mer enn 3.300 journalister i 128 aviser blir tatt ut i streik av NJ. Oversikten finner du her.

  (Dagbladet.no)