Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stor fare for leirras på Østlandet

Titusenvis av mennesker bor på steder med høy risiko for leirras. Skredeksperter har pekt ut 300 utsatte steder på Østlandet og i Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusenvis av mennesker bor på steder med høy risiko for leirras. Skredeksperter har pekt ut 300 utsatte steder på Østlandet og i Trøndelag.

Kartleggingen av de leirrasutsatte områdene i Norge, som så vidt startet etter Rissa-skredet i 1978, er nå nærmest ferdig. De siste seks årene er 1550 områder blitt rangert, hovedsakelig på Østlandet og i trøndelagsfylkene. 300 av disse stedene er nå rangert i den høyeste og nest høyeste risikogruppen, skriver Aftenposten.

- Risikoen er sammensatt av skredfare og konsekvens av et skred. Steder med høy skredfare og en viss grad av urbanisering, har høyest risiko, forklarer prosjektleder Odd Gregersen i Norges geotekniske institutt (NGI), som har gjort kartleggingen på oppdrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Flere av de mest skredutsatte sonene ligger i eller i nærheten av tett befolkede områder.

Tirsdag legger olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Ap) fram regjeringens arbeid og planer for å øke sikkerheten på dette området.

(NTB)

Hele Norges coronakart