Dagbladet erfarer:

Stor fare for mistillit

Onsdag kan Lan Marie Berg være ferdig som byråd. Rødt sitter på vippen og er fortsatt ikke villig til å redde Berg, etter det Dagbladet er kjent med. I et møte torsdag kveld fikk Rødt-politikerne carte blanche av sine egne.

TILLITSKRISE: Lan Marie Berg går en usikker framtid i møte. Hun har i øyeblikket liten tillit hos flertallet i bystyret i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TILLITSKRISE: Lan Marie Berg går en usikker framtid i møte. Hun har i øyeblikket liten tillit hos flertallet i bystyret i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Presset på å kaste miljøbyråd Lan Marie Berg øker.

Bakgrunnen er milliardsmellen på bygging av ny reservevannforsyning til Oslo. Foreløpig er budsjettsprekken på 5,2 milliarder kroner, og Berg er politisk ansvarlig for prosjektet. MDG-toppen, og ansvarlig etat, peker på økte byggekostnader som årsak til budsjettsmellen.

FNB har åpent støttet Frps mistillitsforslag på byråden. Byrådspartiene Ap, SV og MDG står foreløpig alene i sin uttalte støtte til Berg. Dersom resten av opposisjonen slutter seg til mistillitsforslaget, er Berg trolig ferdig som byråd.

Byrådets støtteparti Rødt er fortsatt ikke villig til å redde Berg, etter det Dagbladet forstår. Deres tillit til Bergs håndtering er liten, og minsker stadig, blir Dagbladet fortalt.

Flertall for å kaste

Klassekampen skrev forrige lørdag om møtet i Rødts bystyregruppe to dager i forveien. Her erfarte avisa at det var klart flertall for å kaste Berg.

Dagbladet erfarer at denne linja er uforandret i dag, seks dager seinere. Altså er det fortsatt flertall for å støtte mistillitsforslaget i Rødt.

Forutsatt at opposisjonspartiene i Oslo deler Rødts oppfatning, er MDG-profilen ferdig som byråd dersom ikke byrådsleder Raymond Johansen sier at mistillit mot Berg er mistillit mot hele byrådet.

Da må Rødt i så fall velge å kaste et rødgrønt byråd og la de borgerlige partiene få makta.

I byrådets faste støtteparti Rødt var det i går møte om saken, som Dagbladet var først til å melde. Etter det Dagbladet forstår, er det stor mulighet for at Rødt konkluderer med at partiet ikke har tillit til Lan Marie Berg.

Carte blanche

Under Rødt-møtet i går kveld fikk bystyregruppa, ledet av Eivor Evenrud, «tillatelse» fra Rødts lokallag i Oslo til selv å vurdere saken. Det var ingen votering over Berg-saken, eller andre klare føringer. I Rødt er det tillit til at bystyregruppa selv vurderer saken.

Rødt-gruppa er svært godt orientert om milliardsprekken etter å ha fulgt saken lenge.

Raymond og informasjonsplikt

Partiene har nylig fått innsyn i et stort antall dokumenter angående milliardoverskridelsene tilknyttet Oslos nye vannforsyning.

Det er særlig to spørsmål en samlet opposisjon i Oslo nå vurderer:

  • Har byråd Berg brutt informasjonsplikten overfor bystyret? Det vil si, har hun holdt tilbake informasjon om milliardsmellen.
  • Har byråd Berg gjort en så dårlig jobb i ledelsen av prosjektet at hun kan klandres for deler av budsjettoverskridelsen?

Dagbladet er kjent med at byrådsleder Raymond Johansen og co. føler seg trygge på at Berg ikke har brutt informasjonsplikten overfor bystyret, men denne oppfatningen deles ikke av en rekke sentrale opposisjonspolitikere.

Flere korsveier

Raymond Johansen ble informert om milliardsprekken 16. mars på et møte med Lan Marie Berg og vann- og avløpsetaten (VAV). Da var budsjetterte overskridelse allerede på tre milliarder.

Dette tallet ble så kvalitetssikret, og i mai var kostnadene på vannforsyningsprosjektet økt med 5,2 milliarder.

- Jeg spør hva slags rutiner Raymond Johansen har lagt opp i sitt byråd for når han skal informeres om store overskridelser. Den første milliarden i dette prosjektet røyk allerede i mars 2020. Da burde den første beskjeden gått fra Lan Marie Berg til Bystyret. Byråd Berg burde videre informert da det var oppe i 2,5 milliarder i august, 3,5 milliarder i desember - og i hvert fall i mars, da rapporten fra VAV kom, sier Høyres gruppeleder i bystyret Anne Haabeth Rygg.

- Full tillit til Berg

Byrådsleder Raymond Johansen svarer slik på kritikken:

- Dialogen byrådet har med bystyret om aktuelle saker går fra den ansvarlige byråd. Vann og avløp er miljø- og samferdselsbyrådens ansvarsområde, sier Johansen til Dagbladet.

Han gjentar også at han stadig har tillit til Berg som byråd.

- Jeg har full tillit til byråd Lan Marie Berg, ut over det tror jeg det er klokt av meg ikke å diskutere dialogen jeg har med mine egne byråder gjennom media

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer