Stor fare for snøskred

Til helga kommer mildværet. Det fører med seg stor snøskredfare og gode sjanser for nye varmerekorder.

SNØSKREDFARE: Til helgen er det sendt ut varsel med stor fare for snøskred. Her fra Sarnes i Finnmark påsken i fjor. Foto: Camilla Daae-Qvale / NTB scanpix
SNØSKREDFARE: Til helgen er det sendt ut varsel med stor fare for snøskred. Her fra Sarnes i Finnmark påsken i fjor. Foto: Camilla Daae-Qvale / NTB scanpixVis mer

I helga blir det store værforskjeller i sør og nord, men felles for hele landet er at mildværet kommer.

Stor snøskredfare

Solveig Kosberg, vaktleder i snøskredvarslingen, forteller at det er sendt ut snøskredvarsling med faregrad fire. Dette er den nest høyeste graden.

- Det er meldt et voldsomt mildvær i nord som fører til stor snøskredfare flere steder, dette gjelder hele Nordland og Vest-Finnmark.

Det er ventet mye nedbør, så snøskredvarselet kan gjelde hele helga.

- I Sør-Norge blir det mildvær, men her har det vært mildt fra før av, så det blir ikke stor fare for snøskred. Her har vi sendt ut snøskredvarsel med grad to, som vil si moderat fare for snøskred, forteller Kosberg.

Store mengder nedbør

I Nord-Norge har det vært kaldt og stabilt vær lenge, men til helga kommer det mild luft og mye nedbør, forteller meteorolog Geir Ottar Fagerlid fra Meteorologisk institutt.

- I Nord-Norge vil det i helga generelt være plussgrader, og det vil komme mye nedbør i form av regn.

Fagerlid forteller at på Finnmarksvidda har det lenge vært rundt 30 minusgrader, men til helga vil temperaturen ligge på rundt null grader.

Fredag kveld er det meldt opp mot 26 millimeter med regn i Tromsø. På lørdag og søndag er det meldt rundt seks plussgrader og 18 millimeter regn ifølge værvarslingstjenesten YR.no.

Fagerlid forteller også at det i løpet av helga kan bli ny varmerekord i Tromsø. Rekorden er på 8,2 plussgrader fra 1935, og det er meldt opp mot denne temperaturen i helga.

Mildvær på Sør-Østlandet

Den varme temperaturen vil også nå Sør-Østlandet. Her sier Fagerlid at det kan bli opp mot 15 plussgrader.

Han forteller at det også kan bli fare for glatte veier.

- På Østlandet, spesielt nord for Hamar, vil det være fare for underkjølt regn. Dette skjer fordi vi er i overgangsperioden mellom høy og lav temperatur.

Sør-Østlandet slipper unna nedbør denne helga, og i Oslo vil temperaturen ligge på rundt tre-fire plussgrader.

Kan bli ny varmerekord

- På Vestlandet vil det være veldig mild temperatur. På fredag og lørdag kan det komme oppimot 15 til 20 plussgrader, sier Fagerlid.

Norgesrekorden for varmeste februar kom i 1990 i Sunndalsøra, nå er det stor sannsynlighet for at denne varmerekorden blir forbigått.

- Selv om det er meldt varme temperaturer, vil det ikke bli noe sydenvær av den grunn. Det kommer litt nedbør på Vestlandet også.