Flomvarsel:

Stor flom- og jordskredfare i helga. - Hold deg unna bratte skråninger

Folk oppfordres til å flomsikre eiendom og eiendeler.

VENTER PROBLEMER: De store nedbørsmengdene som er meldt i helga, ventes å skape betydelige problemer på Vestlandet. Her fra E16 gjennom Voss i 2015. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
VENTER PROBLEMER: De store nedbørsmengdene som er meldt i helga, ventes å skape betydelige problemer på Vestlandet. Her fra E16 gjennom Voss i 2015. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Meteorologisk institutt og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utstedt farevarsel for store deler av Vestlandet i helga. Hordaland og Sogn og Fjordane har flomvarsel på oransje nivå, mens hele landsdelen har jordskredfare på gult nivå.

Oransje er nest høyeste nivå for varsling, og beskrives som «alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader».

- Oransje nivå er ganske alvorlig, og ganske mange vil merke dette. Vi oppfordrer folk til å flomsikre gjenstander dersom de vet at de står utendørs. I tillegg kan folk for eksempel bidra med å få vekk løv fra avløp, slik at de ikke tettes til, sier Aslaug Skålevik Valved, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

18 tilitersbøtter på én kvadratmeter

Valved forklarer at årsaken til situasjonen er tre lavtrykk som nærmest står på rekke og vil avløse hverandre i løpet av helga.

- Alle har veldig mild luft, som holder på mye fuktighet. Det medfører veldig mye nedbør; på 48 timer vil det falle 150 til 180 millimeter - 180 millimeter tilsvarer 18 tililtersbøtter samlet på én kvadratmeter, sier meteorologen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer