VENTER PROBLEMER: De store nedbørsmengdene som er meldt i helga, ventes å skape betydelige problemer på Vestlandet. Her fra E16 gjennom Voss i 2015. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
VENTER PROBLEMER: De store nedbørsmengdene som er meldt i helga, ventes å skape betydelige problemer på Vestlandet. Her fra E16 gjennom Voss i 2015. Foto: Marit Hommedal / NTB ScanpixVis mer

Flomvarsel:

Stor flom- og jordskredfare i helga. - Hold deg unna bratte skråninger

Folk oppfordres til å flomsikre eiendom og eiendeler.

Meteorologisk institutt og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utstedt farevarsel for store deler av Vestlandet i helga. Hordaland og Sogn og Fjordane har flomvarsel på oransje nivå, mens hele landsdelen har jordskredfare på gult nivå.

Oransje er nest høyeste nivå for varsling, og beskrives som «alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader».

- Oransje nivå er ganske alvorlig, og ganske mange vil merke dette. Vi oppfordrer folk til å flomsikre gjenstander dersom de vet at de står utendørs. I tillegg kan folk for eksempel bidra med å få vekk løv fra avløp, slik at de ikke tettes til, sier Aslaug Skålevik Valved, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

18 tilitersbøtter på én kvadratmeter

Valved forklarer at årsaken til situasjonen er tre lavtrykk som nærmest står på rekke og vil avløse hverandre i løpet av helga.

- Alle har veldig mild luft, som holder på mye fuktighet. Det medfører veldig mye nedbør; på 48 timer vil det falle 150 til 180 millimeter - 180 millimeter tilsvarer 18 tililtersbøtter samlet på én kvadratmeter, sier meteorologen.

STYRTREGN: Styrtregnet på Sør- og Østlandet i september førte til store problemer. På Grim i Kristiansand tok til og med noen årene fatt for å komme seg fram. Video: NTB Scanpix Vis mer

et satellittbilde fra Yr.no's Twitter-konto ses rester av den tropiske orkanen Leslie på vei østover, men Valved forklarer at de tre lavtrykkene som gjør seg gjeldende i Norge i helga, ikke har direkte forbindelse til den.

Nedbøren begynner fredag ettermiddag/kveld, og vedvarer hele helga. De to «toppene» kommer natt til lørdag samt søndag ettermiddag/kveld.

- Da faller 40-50 millimeter på seks timer i hver av periodene, forteller Valved.

Regn, ikke snø

Det er allerede mye vann i vassdragene og innsjøene på Vestlandet, og nivået vil nødvendigvis stige når det kommer så mye ekstra nedbør. I tillegg er det såpass mildt i høyfjellet at nedbøren der kommer som regn, ikke snø. Det bidrar til snøsmelting og enda mer vanntilførsel.

Jordskredfaren kommer av alt det tilførte vannet, i tillegg til at grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy.

- Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring, advarer NVE, som også oppfordrer folk til å holde seg oppdatert om utviklingen på Varsom.no.

I tillegg til all nedbøren er det også ventet kraftig vind på Vestlandet.

- Nå fredag kveld er det sørlig liten storm. I Bergen blir det kraftige vindkast natt til lørdag, opptil 20-25 m/s - det er ganske mye, sier meteorologen.

På kysten av Vestlandet vil middelvinden være liten til full storm.

Nedbøren vil avta på mandag, men allerede tirsdag er det duket for mer regn, opplyser Valved.

- Det blir imidlertid ikke så mye som i helga, beroliger hun.

Roligere i landet for øvrig

Resten av landet får på langt nær så ekstremt vær.

- På Østlandet er det ventet vind lørdag - sørlig liten kuling utsatte steder. Vi får en såkalt traktvind nord for Oslo, med liten kuling fra sør. I tillegg blir det spredt regn og yr.

I fjellet på Østlandet vil det i helga blåse ganske mye, med sterk kuling til liten storm.

- Natt til lørdag og lørdag kveld blir det full storm i høyfjellet - men samtidig er det såpass mildt at det ikke blir snø, sier Valved.

I Nord-Norge blir det spredt regn, og sørlig og sørøstlig liten kuling utsatte steder.