Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stor framgang for opposisjonen i Malaysia

Sviende nederlag for regjeringspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malaysias regjeringsparti led et sviende og uventet nederlag ved valget lørdag, men berget likevel det rene flertallet i nasjonalforsamlingen.

Opposisjonspartiene vant kontrollen i fem av Malaysias 13 delstater og økte sin representasjon i nasjonalforsamlingen til over en tredel. Valgkommisjonen bekreftet lørdag at opposisjonen har vunnet kontrollen i fire nye delstater i tillegg til Kelantan, som den kontrollerte fra før.

Det sviende tapet reflekterer utbredt skuffelse i det kinesiske og indiske mindretallet over malayenes dominerende stilling i landets politikk, og blant islamister over regjeringens sekulære linje.

Men regjeringspartiet har også tapt oppslutning fra vanlige malaysiere som er skuffet over økende inflasjon, kriminalitet og etnisk konflikt.

90 prosent

Barisan Nasional-koalisjonen fikk ved forrige valg 90 prosent av mandatene i nasjonalforsamlingen, der den har hatt flertall i 50 år, og kontroll over samtlige delstater unntatt Kelantan, der det islamske partiet PAS har styrt i 18 år.

Opposisjonslederen Anwar Ibrahim sier at regjeringen nå har tapt flertallet på to tredeler som den alltid har hatt.

- Dette er en massiv seier. Vi beveger oss veldig raskt mot 40 prosent, sa Ibrahim, som selv er suspendert fra å stille til valg etter å ha blitt dømt for blant annet korrupsjon.

STORT COMEBACK: Anwar Ibrahims parti Keadilan var blant opposisjonspartiene som fikk stor framgang i det malaysiske valget. Ibrahim ble for ti års tid siden kastet i fengsel for homosex og korrupsjon, men er nå altså tilbake i politikken for fullt. Foto: AFP/SCANPIX
STORT COMEBACK: Anwar Ibrahims parti Keadilan var blant opposisjonspartiene som fikk stor framgang i det malaysiske valget. Ibrahim ble for ti års tid siden kastet i fengsel for homosex og korrupsjon, men er nå altså tilbake i politikken for fullt. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

I Penang, den eneste provinsen i landet med kinesisk flertall, vant en koalisjon bestående av Anwars parti Keadilan, det kinesiskledede Demokratiske aksjonspartiet (DAP) og PAS flertallet i den lokale folkevalgte forsamlingen.

PAS har også vunnet en helt uventet seier i Kedah og øker sitt flertall i Kelantan. Opposisjonen har også vunnet i Perak og Selangor.

Statsminister Abdullah Ahmad Badawi har akseptert nederlaget i flere av delstatene.

Tåregass

Tidligere på dagen tok malaysisk politi i bruk tåregass mot flere hundre opposisjonstilhengere under uroligheter i den nordøstlige delstaten Terengganu.

Politiet brukte tåregass mot rundt 300 tilhengere av PAS som forsøkte å stanse busser og biler på vei til valglokalene.

PAS anklager tilhengere av regjeringspartiet for å ha latt som om de var velgere fra distriktet, for å påvirke valgresultatet.

Før den uventede nyheten om nederlaget var det på forhånd knyttet liten eller ingen spenning til utfallet av valget. En viss tilbakegang var spådd blant kinesiske og indiske velgere.

Barisan Nasional-koalisjonen har styrt landet siden uavhengigheten i 1957 og sikret seg 91 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen ved det forrige valget i 2004.

De tre opposisjonspartiene dannet en løs allianse foran helgens valg i håp om å øke sin representasjon i nasjonalforsamlingen.

10,9 millioner registrerte velgere, av en befolkning på rundt 27 millioner, kunne avgi stemme i valget.

Framskyndet

Valget ble framskyndet med ett år, trolig for å hindre tidligere visestatsminister og finansminister Anwar Ibrahim i å stille som kandidat.

Anwar markerte seg på slutten av 1990-tallet som en skarp kritiker av daværende statsminister Mahathir bin Mohamad og ble kastet i fengsel etter flere omstridte rettssaker der han ble funnet skyldig i korrupsjon og homoseksuelle handlinger.

I 2004 opphevet høyesterett den siste dommen mot ham, men han kan tidligst stille til valg i april i år. At valget blir holdt nå, er derfor neppe tilfeldig.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media