FRIHET: Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa   gir neppe full pott til kommunene, selv om de får frihet.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
FRIHET: Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa gir neppe full pott til kommunene, selv om de får frihet. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

- Stor frihet i krisepakken til kommunene

Men de får neppe så mye penger som de ønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunene gis stor frihet i bruken av milliardene de får i regjeringens nye tiltakspakke mot finanskrisen. Men de får neppe så mye penger som de ønsker.

Ifølge Kommunal Rapport vil kommunenes andel av tiltakspakken være mindre enn de 15 milliarder kronene KS har foreslått. Til gjengjeld skal det være snakk om «raske penger», hvilket antyder tilskudd framfor lån og tildeling av penger framfor søknadsbasert støtte til enkeltprosjekter.

KS har foreslått å fordele penger etter innbyggertall i den enkelte kommune, mens regjeringen ifølge Kommunal Rapport vurderer å bruke flere kriterier fra inntektssystemet i tildelingen. En aktuell modell skal være å gi alle kommuner et grunnbeløp og fordele etter andre kriterier på toppen.

- Kommunene blir en betydelig samarbeidspartner for å gjennomføre krisepakken, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til Kommunal Rapport.

Til tross for at regjeringen angivelig ønsker en ubyråkratisk tildeling av penger til kommunene, blir det lagt enkelte føringer. Tiltakene skal gi sysselsettingseffekt, være reverserbare og helst gi en miljøgevinst. Pengene skal ikke brukes til ordinære driftsformål, men vedlikehold eller investeringer.

Regjeringens nye tiltakspakke vil bli presentert 26. januar.

(NTB)