Fylkesordfører:

- Stor frustrasjon i Sp

Det er sterk misnøye over regjeringens håndtering av strømkrisa innad i Senterpartiet, forteller fylkesordfører Jon Askeland til Dagbladet. - Regjeringen er kraftig bakpå, sier Sp-toppen.

MOTBØR: Sp-topp Jon Askeland forteller om frustrasjon over at regjeringen har nølt for lenge med en løsning på strømkrisa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MOTBØR: Sp-topp Jon Askeland forteller om frustrasjon over at regjeringen har nølt for lenge med en løsning på strømkrisa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kunne Dagbladet fortelle at regjeringen kommer med en egen strømstøtte til norske bedrifter, og torsdag fortalte finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet at støtten til privatkunder økes enda mer.

Fortsatt er det imidlertid uklart når en plan kan presenteres, og innad i partiet er det fortsatt stor misnøye, forteller fylkesordfører i Vestland Jon Askeland (Sp).

- LIGGER BAK: Fylkesordfører i Vestland Jon Askeland mener Sp kommer bak Ap i håndteringen av strømkrisa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.
- LIGGER BAK: Fylkesordfører i Vestland Jon Askeland mener Sp kommer bak Ap i håndteringen av strømkrisa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB. Vis mer

- Det er stor frustrasjon i partiet. Det er mange som er svært utålmodige for at noe må skje, sier Askeland til Dagbladet

Vedums partifelle mener hans eget parti og regjeringen har brukt for lang tid på å finne en løsning på de rekordhøye strømprisene, ikke minst for små og mellomstore bedrifter som nå sliter med å betale regningene.

- Kraftig bakpå

- Næringslivet krever nå økonomisk kompensasjon. Vi trenger en kraftfull strømkompensasjon i ordinære bedrifter, sier Askeland.

Askeland forteller at han blir kontaktet av folk både innad i partiet og utenfra.

- Jeg blir nedringt av folk som sliter. Det er alvorlig og vi prøver å spille dette inn mot partiledelsen. Også på chattetråder på nettet forteller mange i partiet om frustrasjonen, sier Sp-toppen.

I følge Askeland er det stor «mye som skjer» blant partimedlemmene på grasrota som er utålmodige med regjeringen og partiledelsen.

Han forteller at irritasjonen ikke minst er stor over at Jonas Gahr Støre og Ap har framstått som mer offensive i strømsaken.

- Det er frustrasjon over at Sp kommer etter Ap, og at vi har nølt så lenge. Vi er partiet som skal stille opp for små norske bedrifter.

Han peker blant annet på at partiledelsen i Ap, med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen, møtte partiets ordførere for å fortelle om arbeidet med en strømstøtte for næringslivet.

Askeland er ikke nådig med dommen over innsatsen fra egen regjering når det gjelder strømkrisa.

- De er kraftig bakpå. De har nølt for lenge, sier Askeland til Dagbladet, men som er trygg på at det jobbes med tiltak og at løsninger kommer.

Vedum: Jobber sammen med Ap

Finansminister - og partileder i Senterpartiet - Trygve Slagsvold Vedum skriver i en tekstmelding til Dagbladet at de jobber sammen med Arbeiderpartiet for å løse strømkrisen.

- Her jobber vi sammen med Ap for å få til resultater. Senterpartiet har over tid arbeidet for mer kontroll på strømmarkedet, og mer nasjonal styring av kraftpolitikken, skriver Vedum, før han fortsetter:

- Tidligere i dag varslet jeg at regjeringen vil komme med flere nye grep for folk og næringsliv. Vi vil sikre og styrke strømstøtten, ta mer kontroll over eksport som kan ramme norsk forsyningssikkerhet og vi kommer med tiltak for næringslivet.

- Trengs ikke i nord

Askeland mener det er en stor urettferdighet at bedrifter og forbrukere betaler svært ulik strømpris i ulike deler av landet. Den siste tiden har prisen vært langt høyere i sør og på Østlandet.

Fylkesordføreren mener det er behov for en differensiert strømstøtte ut fra hvor man bor.

- De trenger ikke strømkompensasjon i nord, for der er jo prisnivået normalt, og det er jo ekstraordinære tiltak i en periode vi snakker om, sier Askeland, sier Askeland.

Han bruker eksempelet med et bakeri i Nord-Norge, Sogn og Fjordane og Rogaland.

- Et sted betaler de 2 øre, et sted 2 kroner og det siste 4 kroner. Vi trenger større sosial utjevning, sier Askeland.

For privatkunder dekker staten nå 80 prosent av prisen over 70 øre per kilowattime. Fra oktober øker det til 90 prosent.

- Vi må begynne å se på 100-prosenten for de dyreste strømregionen, sier Askeland.

Lover økt støtte

Han mener det uproblematisk for regjeringen å finne de nødvendige pengene.

- Vi har nok av penger. Norge skor seg på Ukraina-krigen og strømkrisen.

Fylkesordføreren mener han nå ser positive signaler fra sin egen regjering.

- Jeg opplever når Jonas Gahr Støre har møte denne uka at de kommer med en økonomisk kompensasjon, sier Askeland og sikter til møtet partiledelsen i Ap hadde med sine ordførere denne uka.

Det kom ikke noe konkret ut av møtet, men finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lovet altså økt strømstøtte til Dagbladet torsdag.

- Vi jobber med grep for å øke og styrke strømstøtten. Ordningen skal bedres ytterligere sammenliknet med i dag og gi større lettelser til den enkelte strømkunde, sier Sp-lederen til Dagbladet.

Han lover også at ordningen blir værende i lang tid framover.

- Så lenge prisene er så høye som nå, så skal denne sikringsordningen forbli. Det kan folk være helt trygge på.

Mandag har statsminister Jonas Gahr Støre innkalt til hastemøte med partilederne på Stortinget. Samme dag skal presidentskapet ta stilling til om Stortinget skal hasteinnkalles for å behandle mulige nye krisepakker på strøm.

Fredag gikk Høyre-leder Erna Solberg ut og krevde at regjeringen får på plass en støtteordning for bedriftene. Hun vil bruke møte med Støre mandag til å ta opp forslaget.

Lørdag er det fortsatt uklart når regjeringen er klar til å legge fram en ny strømstøtte.

Både Høyre og Venstre støtter nå grepet som ble foreslått av Frp, SV og Rødt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer