Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekymret for naboskapet:

- Stor frustrasjon

Sveriges utenriksminister Ann Linde, er bekymret for at det nordiske samarbeidet påvirkes negativt av coronakrisa.

BEKYMRA: Sverige utensriksminister Ann Linde. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / NTB scanpix
BEKYMRA: Sverige utensriksminister Ann Linde. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Den usikkerheten, og at det nesten har blitt en landskamp-stemning om dette viruset. Jeg kan være urolig for hvor lenge vi kommer til å ha det sånn her, sier Linde til Dagens Nyheter.

De nordiske landene åpner grensene for hverandre mandag, men Sverige holdes utenfor.

- Det er en stor frustrasjon, sier Linde.

Urolig og bekymret

- Jeg kjenner på uro for at det nordiske samarbeidet kommer til å påvirkes negativt. Først og fremst i grenseområdene.

Linde mener innbyggerne i grenseområdene ikke har skilt mellom for eksempel Norge og Sverige tidligere, men at coronakrisen har endret denne tankegangen.

- Jeg er bekymret for at det har blitt sår, der mennesker egentlig ikke har oppfattet at de bor i ulike land.

REISE: Fra og med 13. juni vil alle symptomfrie personer kunne reise fritt innenlands i Sverige. Video: Regjeringen Vis mer

Svenskenes reiserestriksjoner gjelder i utgangspunktet fram til 15. juli. Dersom de ikke forlenges, er svenskene per i dag bare velkommen til Italia, Slovenia og Kroatia.

- Nå må vi se å skjerpe oss. Alle land har ulike regler for om man skal slippe inn folk eller ikke. Altså, det er et sammensurium av ulike regler, og en del har helt hjemmesnekra regler. Det her er ikke EUs beste stund, mener utenriksministeren.

Norden åpner, men ikke for Sverige

Sveriges coronastrategi har vakt oppsikt verden over. Til sammen har nærmere 5 000 personer smittet med coronaviruset dødd.

Fredag kunngjorde statsminister Erna Solberg at det åpnes for ferie- og fritidsreiser mellom alle de nordiske landene - bortsett fra til Sverige.

I Sverige er det per i dag bare øya Gotland øst for Stockholm som oppfyller Norges kriterier, med tanke på smittepress.

ÅPNER: - Vi åpner Norge. Vi gjør det sammen, kontrollert og over tid, sier statsmininster Erna Solberg. Vis mer

- I praksis åpner vi for at nordmenn kan reise til andre områder i Norden uten å måtte gå i karantene - men for Sverige gjelder det for tida bare Gotland slik det ser ut nå, sa Solberg.

Hvilke områder det gjelder, kan endre seg fortløpende, fortalte hun. Regjeringen vil hver 14. dag i tida framover foreta en ny vurdering, og den «kan gå begge veier».

Alle regioner i Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark oppfyller også i dag de norske kravene. København har til nå hatt egne restriksjoner som tilreisende må forholde seg til, men fredag meldte den danske justisministeren det at det lempes på disse.

De nye reisereglene gjelder fra mandag 15. juni.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!