Corona og psykisk helse

- Stor grunn til bekymring

Hvilke konsekvenser får langvarige sosiale restriksjoner for vår psykiske helse? Tidligere FHI-direktør advarer om mulige langsiktige følger.

ALENE: Mange i dette landet lever alene og situasjonen vi befinner oss i nå, fører til at den psykiske folkehelsa er under press, sier generalsekretær i Rådet for psykisk helse. Kjenner du at den sosiale distansen begynner å tære på? Illustrasjonsfoto: AP / NTB
ALENE: Mange i dette landet lever alene og situasjonen vi befinner oss i nå, fører til at den psykiske folkehelsa er under press, sier generalsekretær i Rådet for psykisk helse. Kjenner du at den sosiale distansen begynner å tære på? Illustrasjonsfoto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har innført en rekke nye tiltak for å bekjempe den stadig økende coronasmitten i landet. Oppfordringen fra statsminister Erna Solberg var soleklar: alle må holde seg mest mulig hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker.

I tillegg har både Bergen og Oslo innført kraftige innstramminger, på grunn av det høye smittenivået.

Gjennom pandemien har flere uttrykt bekymring for negative konsekvenser av strenge smitteverntiltak - hva gjør det egentlig med oss å leve så avskåret fra venner, familie, kolleger og andre sosiale arenaer over lange perioder?

Dobling i angstsymptomer

Universitetet i Oslo og Modum Bad har undersøkt hvordan pandemien og tiltakene henger sammen med vår psykiske helse. Den første delen av undersøkelsen, der 10 000 personer deltok, ble gjennomført under den første nedstengingen av Norge.

Den viste blant annet en dobling i angstsymptomer, og en tredobling i symptomer på depresjon.

- Det er viktig å presisere at hele den voksne befolkningen rapporterer en betydelig økning i symptomer. Det gjelder alle, så du er ikke alene, sier dobbeltkompetansestipendiat Omid V. Ebrahimi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer