Stor i ord

Klimaforhandlingene i Buenos Aires 2. - 13. nov. 1998

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet :på nettet har engasjert Silje Schei Tveitdal (24) som uavhengig eksperkommentator under Klima- forhandlingene. Hver dag vil hun sende hjem kommentarer og inntrykk fra Buenos Aires til Dagbladets lesere.

Silje Schei Tveitdal, f.1974, kommer fra Froland og tok artium ved Arendal Gymnas i 1993. Hun har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene siden 1994. Tveitdal ble valgt til nestleder i Natur og Ungdom i 1994, og har ledet organisasjonen siden 1997. Tveitdal har grunnfag samfunnsgeografi og studerer for tiden sosialøkonomi ved Universitet i Oslo.

Av SILJE SCHEI TVEITDAL

Thorvald Moe snakket på vegne av OECD og Egil Myklebust som leder av Verdens Næringsråd for Bærekraftig Utvikling.

Plutselig er alle veldig bekymret for klimatrusslen. Ingen glemmer å nevne at de rike landene må gjennomføre kraftige reduksjoner i utslippene av klimagasser. Alle vil hjelpe den fattige delen av verden. Jeg savner klokka fra Kyoto som viste økningen i verdens CO2-utslipp minutt for minutt. Det er fort å glemme hva dette egentlig handler om.

I kulissene foregår de virkelige forhandlingene. Der snakkes det med store ord om helt andre ting. Selv om diskusjonene pågikk til halv fem i natt, fikk man ikke ferdig forslagene til ministerdelen som startet i dag. Mange spørsmaal står uløst, og det er snart bare to dager igjen av forhandlingene.

Som den optimisten jeg er, som har valgt å jobbe i miljøbevegelsen, tror jeg det går i riktig retning. Tross alt er det ikke så lenge siden vi måtte kjempe for at klimatrusselen i det hele tatt skulle diskuteres.

Norsk industri bør tenke ti år tilbake. Ikke mange tok miljøbevegelsens advarsler om klimaendringer på alvor da. I dag er det de samme selskapene som må betale for CO2-utslippene sine. Dette bør ha lært dem noe.
Kanskje lønner det seg ikke å vente i nye ti år før de lytter til det miljøbevegelsen sier i dag.

Delegasjonen fra Stortinget har ankommet. Kanskje for å passe på at Guro Fjellanger ikke lover for mye på vegne av Norge. Skjønt det er vel strengt tatt ikke nødvendig. I morgen kveld, ca klokka ni norsk tid, får vi vite om hun har tatt med noen av innspillene
vi kom med til talen hennes. Jeg har mine tvil.