Stor-Jerusalem er godkjent

JERUSALEUM (NTB-Reuters): Den israelske regjeringen godkjente i dag å utvide Jerusalems bygrense og innlemme jødiske bosettinger på den okkuperte Vestbredden i et nytt superbystyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen har møtt sterk kritikk fra USA og palestinerne, men statsminister Benjamin Netanyahu kalte tidligere i dag for latterlig.

Netanyahu insisterte på at planene ikke er i strid med Oslo-avtalen mellom Israel og palestinerne. Påstander om brudd på avtalen er latterlige, sa han på israelsk militærradio før regjeringen kom sammen for å godkjenne planene.

Planene omfatter en utvidelse av byens grenser mot vest, inn i selve Israel, og et «paraply-bystyre» med administrativ myndighet over Jerusalem, jødiske landsbyer i Israel og jødiske bosettinger på den okkuperte Vestbredden.

Da han la fram planene på torsdag sa han at de ville bidra til å styrke jødenes stilling i Jerusalem.

Det amerikanske utenriksdepartementet kalte planene et provoserende skritt i et følsomt øyeblikk for fredsprosessen, og palestinerne fordømte programmet som et forsøk på å endre geografien og demografien i den omstridte byen.

- Ifølge Oslo-avtalen skal det ikke være noen ensidige handlinger når det gjelder de fire viktigste temaene, hvorav Jerusalem står øverst på listen, sa president Yasser Arafats talsmann Nabil Abu Rdaineh.

Israelsk kritikk
Også arbeiderpartiopposisjonen er kritisk til planene. Knesset-medlemmet Shlomo Ben-Ami sa at for første gang har en israelsk regjering greid å utløse en amerikansk-palestinsk koalisjon når det gjelder Jerusalem.

Israel erobret Øst-Jerusalem i 1967 og annekterte senere bydelen. Verken FN eller noen andre land har anerkjent annekteringen. Israel ser på hele Jerusalem som sin hovedstad, mens palestinerne ønsker seg den okkuperte østlige delen av byen som sin framtidige hovedstad.

Flere hundre innbyggere i landsbyene i Israel som skal innlemmes, sperret i dag veien til Tel Aviv i protest mot planene. De frykter at skatteinntektene deres blir overført til Jerusalem.

(NTB)