Stor journalistpris til VG

På journalistenes store festaften gikk årets SKUP-pris til VG for deres avsløringer av forholdene rundt Lucia-stiftelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var damenes aften i går, da den mest prestisjetunge journalistprisen ble delt ut under SKUP-konferansen i Tønsberg. Samtlige fem prosjekter som ble diplomvinnere var laget av kvinner.

De fem diplomene for undersøkende og kritisk journalistikk gikk til Lajla Ellingsen og Mari By Rise i Adresseavisa for «De mektigste i Trondheim», Kristin Gyldenskog i Dagens Næringsliv for «På innsiden», Anne Hafstad og Siri Gedde Dahl i Aftenposten for «Helse Sør», Renie K. Thorleifsson fra NRK Brennpunkt for «I dypeste hemmelighet» og til slutt Merete Jansen og Hege Moe Eriksen fra NRK Dagsnytt og Dagsrevyen for «Krigsforbryter-saken».

Men da den gjeveste prisen skulle deles ut, kom to menn opp på podiet. VG-journalistene Rolf J. Widerøe og Tor Strand mottok årets SKUP-pris for å ha satt kritisk søkelys på Lucia-stiftelsen.

Stiftelsen skulle gi behandling til unge med psykiske problemer med offentlige midler. VG-journalistene avslørte at den daglige lederen for bo- og behandlingstilbudet var involvert i forhold som førte til at han ble siktet for grovt underslag og medvirkning til grovt trygdebedrag. Avsløringen førte til den største politirazziaen som er gjennomført i Oslo, da 70 politifolk slo til mot 18 adresser, ifølge SKUP-juryen. I dag er Lucia-stiftelsen under avvikling og den daglige lederen sitter i varetekt.

Rekordmange bidrag

Prisutdelingen er av kommentatorer kalt «norgesmesterskapet i journalistikk». I år var det rekordmange innsendte bidrag. Hele 58 kandidater ble vurdert til årets SKUP-pris. Antallet er ny rekord i SKUPs 14-årige historie.

Hele 36 av de innsendte bidragene var fra avis-redaksjoner. 15 bidrag var fra TV, hvor særlig NRK og Brennpunkt-redaksjonen dominerte. Forøvrig var tre bidrag fra radio, to var bøker og to fra magasiner. I år hadde dessuten juryen justert prispremien opp fra 20.000 til 50.000 kroner. Vinneren fikk også SKUP-kuben, som er laget av Røros-kunstneren Synnøve Korssjøen.

Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse

(SKUP) ble stiftet i 1991 for å fremme den kritiske og undersøkende journalistikken i Norge. Hvert år arrangeres det en konferanse, som stig har fått større oppmerksomhet de siste årene. Årets deltakelse har vært rekordstor, med over 500 påmeldte.

I fjor gikk SKUP-prisen til Bjørn Olav Jahr i Kapital for hans opprulling av Finance credit-saken.

Kritiske og undersøkende: VG-journalistene Rolf Widerøe og Tor Strand (t.v.) fikk den gjeveste prisen under årets SKUP-konferanse.