Stor-kar'n skjuler litj-kar'n

Torkel Ravndal (60), Sandnes, kraftkar LITJDALEN (Dagbladet): Stor-kar'n Torkel Ravndal viser ikke fram litj-kar'n. Der går grensa, selv for mannen som hevder å ha vist den fram for over tusen kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kvinnfolkene skjønner ikke at trening og reising er livet for meg. Derfor sprekker det, sier muskel-ungkar'n, som hevder å ha vært til sengs med like mange damer som Julio Iglesias. I så fall er antallet firesifret.

- De tenner vel både på kroppen og selvtilliten min, sier den tidligere bussjåføren, gravemaskinkjøreren og bilselgeren. Han ble kjendis etter at han tok det store oppgjøret med seg selv da han ikke kom til OL i 1972. Da bestemte han seg for å bli artist og tjene penger på kroppen sin. Siden har Oblixen fra Sandnes holdt igjen og løftet ville hester med kjempenevne sine. Dratt et 64 tonn tungt DC9-fly. Løftet fotball-lag. Revet ned trær. Gjort tusenvis av tjukke jern- og stålstenger om til skulpturer. Knust tonnevis med murstein. Slått halve Norge i håndbak. Og vist fram litj-kar'n til utallige kvinner, ifølge ham selv.

- Fjelltur? Ikke f...

- Jeg har en bra kropp til å være snart 61 år, eller..? Hæ? hoster Torkel Ravndal, kikker oss hardt inn i øynene og krever et positivt svar. Ja, Bones og jeg må innrømme det. Ravndal er med sine 193 centimeter, 135 kilo og brystmål på 1,52 fortsatt en kraftkar.

- Når vi først er midt imellom Trollheimen og Dovrefjell, så kan vi kanskje bruke musklene våre på en liten fjelltur?

- Ikke faen, svarer Ravndal kontant.

- Det ligger ikke for meg å gå i fjellene. Jeg vil nyte dem nedenfra dalen. Det passer meg best, sier Ravndal, som i juli har gått i trenings- og rekreasjonseksil på Sunndalsøra. Her har han base på et lite rom på Promenaden café for 150 kroner døgnet.

- Nei, alvorlig talt så har jeg ikke nubbetjangs til å gå i fjellet. Etter å ha kjørt show i røyk, støv og dritt på diskoteker i over 20 år, er jeg alvorlig plaget av astma. Jeg har en pustefrekvens på 30 prosent av det normale. Det sier vel sitt. Dessuten har jeg høydeskrekk. Hvis noen har fløyet meg opp på et av disse toppene rundt her, ville jeg fått alvorlige problemer.

- Sveklinger

35 år som sterk mann har tatt på, men astmaen er den eneste arbeidsskaden han har. Ellers er Ravndal bokstavelig talt still going strong, hevder han selv.

- Jeg trener to og en halv time fem dager i uka, og har blodtrykk som en 30-åring. Du kan ikke gi kroppen sjans til å forfalle, vet du, sier Ravndal, slår brått i bordet og hisser seg opp.

- Både helsedirektørene Karl Evang og Torbjørn Mork sa til meg at jeg ville bli invalid hvis jeg fortsatte hardtreningen. Nå er jeg over 60 år - og lever fortsatt godt, så kom ikke her!

Ravndal trekker pusten, får ny gnist i øynene og fortsetter bombarderingen.

- Det er ingen som vil bli så sterk som meg i Norge. Vi har aldri hatt så mange sveklete tenåringer som nå. Ungene går ikke ut av skolebussen, de ramler ut, sier Ravndal.

Hele ansiktet hans dirrer. Han mener dette - og er oppriktig forbannet og lei seg over utviklingen. Det skjønner også folka som passerer der vi sitter i den trange Litjdalen.

- I flokk er ungene sterke, men alene er de ingenting. Ingen er så individualistisk som Torkel Ravndal. Ikke en gang Carl I. Hagen, sier han, og minner i et lite øyeblikk om den utskjelte og samtidig populære Hagen.

Lite protein

- Jeg og Hagen snakker samme språk, sier muskelmannen og røper at han har vært aktiv i Stavanger Fremskrittsparti.

- Hele familien min har tidligere vært Arbeiderparti-folk. Nå har mange av oss gått over til Fremskrittspartiet. For det kan jo kun gå en vei, nemlig oppover, sier Ravndal og starter på et av de tre sjokoladestykkene - og en halvliter. Melk, riktignok. For øl og annen alkolhol har han aldri drukket noe særlig av.

- Alkohol er svineri. Akkurat som mye av kosten folket i dette landet spiser. Det finnes jo ikke næring i maten. Hvis folk hadde kastet i seg like mye proteiner og næring som meg, ville helsa blant nordmenn vært mye bedre, sier han. Ravndal er overbevist at det er årsaken til at han har holdt ut såpass lenge.

- Du må gi kroppen det den trenger. Hvis jeg hadde fått frie hender ville jeg ha reddet mange liv, sier han med den sedvanlige ravndalske selvtilliten.

- Jeg vil gjøre noe med kroppskulturen i Norge. Kanskje jeg åpner et eget treningssenter, men det blir ikke før jeg er sytti. Men jeg er redd det blir for kjedelig.

Løfter 360 kilo

Som unggutt var målet hans å bli like sterk som hans far og bestefar. Sistnevnte løftet 140 kilo med lillefingeren. Faren var heller ingen smågutt. Han hadde ingen problemer med å gå tre kilometer i motbakke med lille Torkel og en kornsekk på 100 kilo på skuldrene.

- Jeg mistet min mor da jeg var tre år. Jeg tror det er noe av grunnen til at jeg har blitt så tøff. Far var hard. Derfor har jeg styrken, viljen. Faren min sa at du må først lære deg å tape skal du være med på dette her. Jeg har lært mye av ham.

- Har du sloss mye?

- Aldri, men jeg klemmer litt på folk som ypper seg. De gir seg da. Jeg er fortsatt sterk. Nå løfter jeg 360 kilo i markløft. Jeg skal løfte 300 når jeg er sytti.

- Hva slags dop bruker du?

- Jeg bruker ikke dop.

- Aldri gjort det?

- Jo, en gang. En lege lurte i meg noe som kalles for dianabol, men ingenting skjedde. Det var ikke noe spennende. Derfor har jeg holdt meg unna.

- Hva er oppskriften på å bli så sterk da?

- Du må være ærgjerrig, litt egoistisk - i perioder veldig egoistisk. Uansett - trening går foran elsking. Du skjønner..?

- ?

- Ja, kvinnfolka får ikke styre meg.

KRAFTKAR: Ville du ha kjøpt bruktbil av denne mannen? Den tidligere bilselgeren satset heller på kroppen sin. - Hva jeg gjør med folk som ypper seg? Jeg klemmer litt på dem. De gir seg da, sier 60-åringen, som fortsatt er still going strong.