Stor medieoppmerksomhet i Bulgaria

RUSE: Bulgarske medier vier stor oppmerksomhet til asylsøkernes problemer i Norge. Ambassadør Arnt Rindal bruker mediene for å gi informasjon om det norske regelverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rindal regner med at hans informasjonsjobb i Bulgaria vil være avsluttet i løpet av fredagen, og at han kan dra tilbake lørdag morgen.

Rindal er norsk ambassadør i Romania, og dro til Bulgaria torsdag sammen med seniorrådgiver Hilde Nordby i Utlendingsdirektoratet.

Reduseres

Rindal kjenner ikke til om det er gått flere busser med bulgarere til Norge fredag. Torsdag var det én som snudde.

- Vi deltok på en pressekonferanse i Sofia torsdag og en i Ruse fredag. Hvert sted var det et 20-talls journalister som var opptatt av denne saken. Den er relativt høyprofilert i bulgarske medier, og vi håper den informasjonen vi gir blir gjengitt i reportasjene og når ut til dem som behøver den, sier Rindal til NTB.

De norske representantene har også snakket med det bulgarske innenriksdepartementet i Sofia og lokale myndigheter i Ruse, samt ulike organisasjoner, deriblant minoritetsorganisasjoner.

Blir lurt

Ifølge bulgarske myndigheter har de fleste bulgarere god informasjon om at det ikke er lett å få asyl og oppholdstillatelse i Norge.

- Men det er noen som ikke vet det, og som blir lurt, og det er i første rekke dem vi må forsøke å nå. Vurderingen er at det beste middelet for å nå dem, er TV, og det har vært både fjernsyns- og radiojournalister med på disse pressekonferansene. Vi har også gitt individuelle intervjuer, sier Rindal.

Han vil tro at den raske saksbehandlingen i Norge og tilbakesendelsen av bulgarere også vil gjøre sin virkning.

- Når de første kommer tilbake til Bulgaria i neste uke og forteller hva de har opplevd i Norge, er det kanskje det aller beste signalet, sier han.

Norske myndigheter vil også sette inn annonser i bulgarske aviser, både i Sofia og i Ruse.

- Vi må bruke en bred tilnærming for å ha så mange kanaler som mulig, sier Rindal.

Lørdag drar han til Bucuresti i Romania, hvor han er stasjonert, og deretter tilbake til Norge for å fortsette sin avbrutte ferie.

(NTB-Tone Hertzberg)