Stor mengde thallium i konjakken

TRONDHEIM (Dagbladet): I en flaske konjakk av merke Concorde, funnet hjemme hos giftofferet Inger Lise Bakken, er det påvist en stor mengde thallium - 3300 milligram pr. liter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et veldig høyt signal, sier overingeniør Siv H. Dundas ved Norges Geologiske Undersøkelser (NGU).

Hun forklarer seg om prøvetakingen i Trondheim byrett i formiddag.

NGU fikk første gang berøring med giftsaken i januar-februar i fjor, da Dundas ble kontaktet av Regionsykehuset i Trondheim.

- Vi ble spurt om vi kunne analysere thallium i urinen, og deretter bedt om å teste en urinprøve, sier Dundas.

Samtidig med urinprøven, fikk NGU to konjakkflasker og to vinkartonger til analyse.

I konjakken av merke Concorde var det en liten rest i bunnen av flasken.

- Vi fikk påvist at det var mye thallium i prøven, sa Dundas, som fant 3,3 gram thallium pr. liter konjakk.

Prøvde å så tvil

Tiltalte Terje Wiiks forsvarer, advokat Christian Wiig, prøvde å så tvil om analyseresultatene ved å stille spørsmål om oppløselighet av thalliumsulfat i alkohol.

- Jeg er ikke blitt bedt om å undersøke det, svarte Dundas.

- Kan den målte konjakken være thallium som er blitt liggende igjen som bunnfall i flasken?

- Vi har ikke gått inn på det, sa Dundas, som likevel mente at prøven var riktig, fordi de konjakken var fortynnet med vann.

Hårprøver med thallium

NGU fikk etter hvert flere testobjekter: I en flaske konjakk av merke Bache Gabrielsen og i to vinkartonger ble det ikke funnet thallium. I en prøve av rottegift var også resultatet negativt.

I de inntørkete vinrestene i to rødvinsglass ble det målt henholdsvis 0,09 og 0,50 mikrogram (en milliontedels gram) thallium pr. liter. Den naturlige mengde thallium i rødvin er beregnet til å være et sted mellom 0,09 og 0,5 mikrogram pr. liter. I en Farrisflaske er det målt 141 milligram thallium pr. liter.

NGU har også hatt fem hårprøver til analyse: Tre hår fra avdøde Inger Lise Bakken og to hår fra en frisk person, som en blindprøve.

I Bakkens tre hårstrå ble det funnet henholdsvis 4,4 - 8,8 og 9,3 mikrogram thallium pr. hår. I de to blindprøvene var resultatet negativt.