Stor metastudie om aspirin: Reduserer dramatisk risikoen for tarm- og magekreft

- Jeg tar aspirin som en del av leggerutinen hver dag, sier medisinprofessor.

MANGE VIRKNINGER: Aspirin er smertestillende, febernedsettende og betennelsesdempende. I tillegg reduserer det risikoen for hjerteinnfartk - og kreft, ifølge ny stor metastudie. Foto: Jens Schlueter / AFP / NTB Scanpix
MANGE VIRKNINGER: Aspirin er smertestillende, febernedsettende og betennelsesdempende. I tillegg reduserer det risikoen for hjerteinnfartk - og kreft, ifølge ny stor metastudie. Foto: Jens Schlueter / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Daglig inntak av acetylsalisylsyre (aspirin) kan dramatisk redusere risikoen for å dø av tarm- og magekreft, ifølge en ny stor metastudie gjort av britiske forskere. Metastudien har samlet resultatene fra 200 studier og konkluderer med at daglig inntak på 75 milligram reduserer kreftrisikoen.

Virkningsstoffet acetylsalisylsyre finnes i flere produktnavn på det norske markedet, for eksempel dispril og globoid, i tillegg til aspirin.

Aspirin var opprinnelig utvilklet som et smertestillende legemiddel til bruk ved hodepine, feber og betennelse. Men forskere har seinere funnet flere medisinske bruksområder, blant annet har det vist seg å redusere risikoen for hjerteinfarkt og slag.

Viktig for å redusere risiko Nå konkluderer professor Jack Cuzick ved Senter for kreftforebygging ved Queen Mary University of London med at aspirin ser ut til å være det viktigste man kan gjøre for å redusere risikoen for å få kreft, i tillegg til kjente ting som å slutte og røyke og redusere overvekt.

Det kommer fram i en studie publisert i Annals of Oncology, som er omtalt av BBC og The Guardian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer