Stor militæroperasjon i Afghanistan startet i natt

Nærmere 5000 soldater deltar i offensiv mot Taliban.

RYKKER INN:  En marinesoldat fra USA ser inn i siktet på våpenet på vei inn i Taliban-området i Helmand-dalen. Nærmere 5000 soldater deltar i den massive operasjonen i området. FOto: REUTERS/Peter Graff/Scanpix
RYKKER INN: En marinesoldat fra USA ser inn i siktet på våpenet på vei inn i Taliban-området i Helmand-dalen. Nærmere 5000 soldater deltar i den massive operasjonen i området. FOto: REUTERS/Peter Graff/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Amerikanske og afghanske styrker iverksatte tidlig torsdag en massiv offensiv mot Taliban i Helmand-provinsen i det sørlige Afghanistan. Det opplyser talsmenn for den amerikanske hæren.

Rundt 4000 amerikanske soldater, de fleste marineinfanterister, samt 650 afghanske soldater deltar i operasjonen som har fått navnet Khanjar - sverdslag, ifølge CNN.

Ny strategi
Dette er den første større operasjonen i president Barack Obamas nye krigstrategi for Afghanistan.

- Den skiller seg fra tidligere operasjoner på grunn av den massive størrelsen, kraften og farten, sier generalen Larry Nicholson til BBC.

De første 36 timene vil Khanja være inne i en svært aggressiv periode, melder nyhetsbyrået AFP.

Helikoptre og tunge transportkjøretøy støttet av Nato-fly fraktet styrkene inn i Helmand-dalen tidlig torsdag morgen. Offensiven skal trenge dypt inn i dalen hvor Taliban står sterkt og hvor de internasjonale styrkene ennå ikke har greid å skaffe seg et fotfeste.

Sikkerhetsmål
Ifølge Nicholson er målet å sørge for sikkerheten forut for presidentvalget 20. august. Blant annet ønsker man å sikre at velgere som i dag ikke har muligheten skal kunne registrere seg som stemmegivere.

- Det vi går skal vi bli stående, og der vi blir stående skal vi holde stand, bygge opp og jobbe mot å overføre alt sikkerhetsansvaret til afghanske styrker, sa Nicholson i en uttalelse.

I de siste månedene har USA sendt 8500 marinesoldater til Helmand-provinsen. Dette er første skritt i strykeoppbyggingen som er planlagt og som skal øke antallet amerikanske soldater i Afghanistan fra 32 000 til 68 000 i løpet av året.

Operasjonen følger en mindre britisk operasjon i det samme området forrige uke.

FRAKTES INN:  Soldatene ble fraktet inn med transportkjøretøy støtte av Nato-fly, og helikoptre. Foto: REUTERS/Peter Graff
FRAKTES INN: Soldatene ble fraktet inn med transportkjøretøy støtte av Nato-fly, og helikoptre. Foto: REUTERS/Peter Graff Vis mer