<strong>MANNSTERKE:</strong> Nordiska Motståndsrörelsen under sin demonstrasjon i Falun 1. mai. Foto: Ulf Palm / TT / NTB Scanpix
MANNSTERKE: Nordiska Motståndsrörelsen under sin demonstrasjon i Falun 1. mai. Foto: Ulf Palm / TT / NTB Scanpix Vis mer

Stor nazidemonstrasjon i Göteborg i morgen: Tyskere pågrepet på fly­plassen med kniv i bagasjen

Flere tusen nynazister og motdemonstranter ventes i gatene, blant dem en rekke nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I morgen går den lenge varslede store demonstrasjonen i regi av nynazistiske Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) av stabelen i Göteborg sentrum. Ifølge seg selv venter de minst 1000 deltakere, mens antifascister håper å mobilisere 10 000 motdemonstranter. Til sammenlikning deltok mellom 60 og 70 under den mye omtalte demonstrasjonen i Kristiansand i sommer.

Under NMRs demonstrasjoner i Sverige og Finland har det flere ganger kommet til alvorlige voldshendelser, og politiet har satt inn store ressurser for å demme opp for dette.

- Det kan komme til vold, men vi håper å minimere dette. Jeg synes vi har en god beredskap, og vi gjør så godt vi kan, sier Tommy Nyman, pressetalsmann for det svenske politiets region Väst, til Dagbladet.

Ifølge avisa GT Expressen ble to tyske nynazister pågrepet ved ankomst til Landvetter flyplass tidligere i dag.

- Jeg vet ikke hva de er mistenkt for. Men etter hva jeg forstår, hadde de med seg kniver i bagasjen, sier Sonny Johansson, leder ved Göteborg-politiets etterforskningsavsnitt, til avisa.

Pressetalsmann Nyman i region Väst kan ikke bekrefte opplysningene om nasjonalitet eller våpen overfor Dagbladet, men sier:

- De har kobling til demonstrasjonen.

- JÆVLA DUST: Forfatter og skuespiller Ole Tellefsen sto foran nynazistene fra Den Nordiske Motstandsbevegelsen under demonstrasjonen deres i Kristiansand. Han ble så ført bort og påsatt håndjern av politiet. Video: Nordfront / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Tilreisende fra flere land

Demonstrasjonen forventes å tiltrekke seg tilreisende nynazister fra flere land, deriblant Norge.

- Vi forventer at det kommer folk fra de andre nordiske landene, sier Nyman.

Han vil ikke gå inn på hvor store ressurser politiet har satt inn, med henvisning til at det er taktisk informasjon.

Politiets sikkerhetstjenestes pressevakt Siv Alsén opplyser at de forventer norsk deltakelse i morgendagens demonstrasjon.

- Vi følger med på disse miljøene, og forventer at norske medlemmer av NMR vil delta, sier hun til Dagbladet.

Busser fra Oslo

Aktiviteten på NMRs nettsider er i kveld høy, med stadige oppdateringer om nye ruter og oppmøteplasser. Det samme gjelder antifascistiske organisasjoner som Motmakt, som har satt opp en rekke busser fra Oslo til Göteborg.

Motmakts talsperson Adrien Wilkins opplyser at de ikke vil uttale seg i forkant av demonstrasjonen utover en pressemelding de tidligere har sendt ut.

«På lørdag skal vi i Motmakt, sammen med andre grupper, vise vår avsky mot en ideologi som truer hele samfunnet», skriver de.

På sin Facebook-side skriver Motmakt at bussene til Göteborg er fulle. Også andre venstreradikale grupperinger, som Antifascistisk Aksjon, varsler at de vil delta.

Ifølge Göteborgs-Posten ventes også busslaster med antifascister fra Danmark og Finland. Flere av grupperingene har tidligere vært innblandet i voldelige opptøyer.

«Den nye, sionistiske verdensorden»

NMRs slagord for demonstrasjonen er «Revoltera mot förbryterna!» og er rettet mot «etablissementet», som ifølge dem bl.a. består av politikere, «kulturmarxister» og fagforeningsledere, og som driver en hatkampanje mot dem.

- Det er et ensidig angrep mot en folkelig bevegelses rett til å gjennomføre en fredelig demonstrasjon og uttrykke sine meninger i tale, skriver NMR på sine hjemmesider.

NMR har front mot «globalistiske interesser som vil utradere vår kultur og etniske særpreg, og isteden erstatte den med en smussgrå sørpe av multikultur og dekadanse», og mener at skolen indoktrinerer og hjernevasker barna til å tilpasse seg og ikke våge å stille spørsmål ved «den nye, sionistiske verdensorden».

Myndighetene har i to omganger begrenset NMRs demonstrasjon. Først ble ruta avkortet, og i dag kom meldingen om at de får en time mindre på seg, ifølge GT Expressen. NMR har protestert kraftig på forandringene, som delvis skyldes at den store Bokmässan og fotballkampen mellom Göteborg og Norrköping finner sted samme dag.

Det har i kveld ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med NMRs talsmann Pär Öberg eller deres leder i Norge, Haakon Forwald.

- FOLK BLIR KVALME: Mira Svartnes Thorsen (35) var i Kristiansand sentrum da nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerte i byen. Her konfronterer hun gruppas talsmann, Pär Öberg. Video: Mira Svartnes Thorsen Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer