Stor nedgang i hvor mange som sjekker skattelister

Antall søk i skattelistene har gått ned med 88 prosent etter at det ikke lenger er anonymt å sjekke listene. Samtidig har det blitt mer populært blant dem som sjekkes å sjekke hvem som har søkt på dem.

FORNØYD: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er godt fornøyd med hvordan de nye reglene for å kikke i skattelistene har fungert. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FORNØYD: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er godt fornøyd med hvordan de nye reglene for å kikke i skattelistene har fungert. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tall som Finansavisen har hentet ut fra Skatteetaten viser at én uke etter at skattelistene ble lagt ut 17. oktober, var antall søk i listene gått ned med hele 7,5 millioner til litt over 1 million søk. Det tilsvarer en nedgang på 88 prosent.

- Vi tror det henger sammen med at flere vegrer seg mot å søke i listene av ren nysgjerrighet når søket ikke er anonymt, sier presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skatteetaten til avisen.

Men omleggingen av adgangen til skattelistesøk har ført til oppsving av en annen type søk: De som vil sjekke hvem som har søkt på dem selv. Denne type innlogginger har nemlig økt med over 150.000, fra 328.000 i fjor til 479.000 i år. Det er en økning på nesten 50 prosent.

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet kjenner seg igjen i det.

- De tre første søkene hos meg var Bjørn Erik Thon som sjekket om noen hadde søkt på Bjørn Erik Thon, smiler han.

Thon er fornøyd med at omleggingen har fungert etter hensikten.

- Det fungerer veldig godt, akkurat slik vi regnet med. Ingen vil bli avslørt som nysgjerrigper og snoker, mener han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.