Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stor nyhet om HIV-vaksine

Men HivNorge mener det fremdeles er langt igjen.

GLAD FOR VAKSINENYHET: HivNorge mener det er svært viktig at det nå er kommet positive resultater i en studie av HIV-vaksine. På dette bildet testes blod for HIV-smitte. Foto: AP/SCANPIX
GLAD FOR VAKSINENYHET: HivNorge mener det er svært viktig at det nå er kommet positive resultater i en studie av HIV-vaksine. På dette bildet testes blod for HIV-smitte. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I dag kom nyheten om at det for første gang er det påvist at en vaksine mot hiv-viruset har minsket sjansene for å bli smittet av sykdommen. Den amerikanske og thailandske studien viser at vaksinen minsket risikoen for å bli smittet av HIV-viruset med mer enn 31 prosent.

HivNorge, interesseorganisasjonen for hivpositive i Norge, mener resultatene av HIV-vaksinestudien er en stor nyhet.

- Dette er kjempeviktig, spesielt fordi det har vært en del nedturer i forbindelse med forskningen på en forebyggende vaksine. At det endelig er et gjennombrudd, vil påvirke hele forskningsmiljøet positivt, sier Inger-Lise Hognerud, juridisk rådgiver i HivNorge til Dagbladet.

- Lang prosess
Hun understreker at det er langt igjen før en vaksine er klar, og at det fremdeles er tidlig i prosessen med å utvikle en brukbar vaksine.

- Det er et langt lerret å bleke. Det er viktig med fokus på kortsiktige forebyggende tiltak, som informasjon om sexvett, og mer langsiktige strategier som slike vaksiner, sier hun.

Studien ble gjennomført på 16 000 personer i Thailand. Av halvparten av deltakerne i studien, som fikk en placebo-vaksine, ble 74 personer smittet. Blant den andre halvparten som fikk vaksine, ble 51 personer syke. I presentasjonen i dag ble det vist at dette var et statistisk signifikant resultat.

- Viktig på verdensbasis
National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) i USA mener det viser en oppmuntrende utvikling at studien, som ble presentert i dag, viser at vaksinen har en «moderat» effekt.

- Disse funnene utgjør et viktig skritt framover i forskningen på en HIV-vaksine. For første gang har en eksperimentell HIV-vaksine vist noen evne til å forhindre HIV-infeksjon. Vi trenger videre forskning for å forstå hvordan vaksinen reduserte risikoen for HIV, men dette er definitivt et oppmuntrende fremskritt for HIV-vaksinefeltet, sier NIAID-direktør Anthony S. Fauci i en pressemelding.

I Norge ble det i 2008  diagnostisert 299 nye hivsmittede, 182 menn og 117 kvinner. Dette er en økning fra året før, da det ble registrert 248 nye tilfeller, ifølge tall fra HivNorge.

- Det er bra i Norge i forhold til tilgang på medisiner, men vi vet at 2/3 ikke har tilgang på riktige medisiner. På verdensbasis kan dette ha en utrolig effekt, men det er langt igjen, sier Hognerud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling