Stor økning i andelen kvinnelige millionærer

Siden 2000 er antallet inntektsmillionærer økt med 500 prosent. Samtidig har antallet kvinnelige inntektsmillionærer økt 780 prosent.

 Høyere inntekter:  Stadig flere kvinner tjener over en million kroner, viser tall fra SSB.
Høyere inntekter: Stadig flere kvinner tjener over en million kroner, viser tall fra SSB.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det er ingen bombe at antallet millionærer øker i Norge, heller ikke om man ser på løpende inntekter. Enten man regner bruttoinntekt eller alminnelig inntekt etter særfradrag, har antallet økt med rundt 500 prosent fra 2000 til 2014, viser SSBs statistikk på grunnlag av selvangivelsene ifølge Finansavisen.

Derfor er det heller ingen overraskelse i at antallet kvinnelige inntektsmillionærer.

Men at antallet kvinnelige inntektsmillionærer øker langt raskere enn antallet mannlige, stemmer kanskje dårligere med alminnelige oppfatninger.

Fra 11 til 17 prosent Der antallet med bruttoinntekt på minst 1 million kroner har økt fra 31.000 til 185.000 fra 2000 til 2014, har antallet kvinner blant disse økt langt sterkere. I 2000 utgjorde kvinner 11 prosent av inntektsmillionærene. I 2014 var andelen steget til nesten 17 prosent.

Og utviklingen er temmelig lik, enten man ser på intervallet 1-2 millioner kroner eller de relativt få som har bruttoinntekter over 5 millioner kroner.

- Er SVs påtroppende nestleder glad for at andelen kvinnelige millionærer stiger?

- Å si at jeg jubler, er i hvert fall å ta hardt i, ler Snorre Valen, SVs finanspolitiske talsmann, overfor avisen.

- Men vi er jo for så mye økonomisk utjevning som mulig. Da er det viktigst hva som skjer i lavinntektsgruppene, men det betyr også noe at kvinner får økt økonomisk makt, og da teller millionærene, sier Valen.

- Mener du at høyere kvinneandel blant millionærene er et uttrykk for likestilling?

- Ja og nei. Det viser at kvinner får økt økonomisk makt, der menn har ligget foran i alle tider. Og det kan også være tegn på at vi får flere kvinnelige ledere, som også innebærer makt, sier Valen til Finansavisen.

Relevant utdanning - Jeg er litt overrasket, men dette er positivt, sier siviløkonom Mathilde Fasting i Civita om økningen i kvinneandelen blant inntektsmillionærene.

- Noe av utviklingen henger nok sammen med at kvinner over tid har fått høyere utdanning, og særlig høyere utdanning som er relevant i forhold til høyinntektsyrkene, sier hun til Finansavisen.

Flere nyheter De med lav inntekt kutter julegavebudsjettet
Mener Ap jukser med budsjettallene
Vil ha skattekutt for «folk flest»