Stor økning i helsekøene

Erna Solberg mener Bjarne Håkon Hanssen må rydde opp.

- BØR KOMME PÅ BANEN: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) under et besøk på Ullevål universitetssykehus. Erna Solberg (H) og Harald Nesvik (Frp) mener han bør komme på banen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
- BØR KOMME PÅ BANEN: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) under et besøk på Ullevål universitetssykehus. Erna Solberg (H) og Harald Nesvik (Frp) mener han bør komme på banen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Helsekøene har økt på flere områder. Da menes både antallet som står i kø, og tida folk står i kø, forteller Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet.

Økning
Den gjennomsnittlige ventetida til behandling var 74,6 dager i første tertial i år, viser en rapport fra Helsedirektoratet. Dette er en økning på fem dager fra samme periode i 2007 og fire dager fra 2008.

- Det høres kanskje ikke mye ut, men det er gjennomsnittet. For noen er det ganske lange køer det er snakk om, sier Solberg til Dagbladet.

- Det er en betydelig økning. Vi ser denne økningen samtidig som det enda er kapasitet i de private helsetilbudene.

Høyre-politikeren mener det er et tankekors at dette skjer når regjeringen bruker mer penger på helse enn det som noen gang har blitt brukt.

- De første fire åra med forrige regjering gikk helsekøen ned, mens den går opp med den rødgrønne regjeringen.

Hanssen må komme på banen
Hun mener regjeringen og Bjarne Håkon Hanssen (Ap) nå på komme på banen og ta ansvar.

- Jeg er forbauset over helseministeren. Han holder på med en viktig endring i sammenheng med samhandlingsreformen, men det er mange andre utfordringer i helsesektoren, som de økende helsekøene.

Dagbladet skrev i går om køene for CT-undersøkelse i Norge, og at man kan være nødt til å vente fra 16-30 uker ved enkelte sykehus.

- Jeg kjenner flere som har stått i denne køen, og da blir jeg frustrert når private helsetjenester kunne gjort at de kunne blitt undersøkt med en gang.

Hun summerer Helse-Norge som en eneste lang kø.

- Etter at du har stått i kø for CT-undersøkelse, er du nødt til å stå i en ny kø for behandling. I mange tilfeller er dette smertefulle perioder.

Hun mener man også bør ha et kortsiktig fokus for å få bort de dagsaktuelle problemene som kø.

- Må ta det på alvor
- Bjarne Håkon Hanssen er nødt til å ta dette på alvor. Han vil ikke stille i debatt om dette, og sender statssekretærer.

Løsningen er, ifølge Erna Solberg, å gi folk muligheten til å ta en undersøkelse på et privat institutt. 

- TA ANSVAR!: Høyre-leder Erna Solberg mener Bjarne Håkon Hanssen må ta ansvar. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn  / SCANPIX
- TA ANSVAR!: Høyre-leder Erna Solberg mener Bjarne Håkon Hanssen må ta ansvar. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Folk bør få valgmuligheten. Det å stå i kø for å få en diagnose kan være like nervepirrende som å ha fått diagnosen.

Hun mener det ikke dreier seg om mangel på penger, men mangel på vilje og ideologisk allergi.

- Jeg har ingen forståelse for at de står der med ideologisk blindhet og aksepterer at folk står i kø så lenge de ikke blir undersøkt eller behandlet privat.

Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann, Harald Nesvik, mener det er katastrofalt at køene for røntgenundersøkelse er såpass lange.

- Regjeringen har tatt initiativ til at det er et redusert antall undersøkelser som private alternativer kan gjøre når det kommer til røntgenundersøkelser.

Han mener det er bekymringsfullt at det kan ta opptil 30 uker enkelte plasser.

- Det er fullstendig meningsløst. Skadene kan bli feilgrodd fordi de ikke blir oppdaget. Jeg blir bekymret over signalene ved at køene øker i takt med ventetida. I tillegg er utstyret gammelt, sier han.

Rystet
- Jeg er dypt rystet over dette, sier han. Nesvik er enig med Erna Solberg i at løsningen ligger i de alternative private instituttene.

Han mener det bør komme en utstyrspakke fra regjeringen, slik at sykehusene kan kjøpe inn utstyr der det er nødvendig.

- Helsevesenet har vært på vent, mens ministeren har pratet om samordningsreformen. Det er både bekymringsfullt og uakseptabelt, og det er på tide at ministeren kommer på banen, sier han, og mener Hanssen har vært på en ett år lang ferie fra sykehusene.

- For enkelt
- Vi er enige om at helesekøene har økt mer enn vi har grunn til å være tilfreds med. Men Solberg og Nesvik har et for ensidig fokus på kjøp av private helsetjenester. Det blir en for enkel løsning på et sammensatt problem. Mens vi har vært i regjering har vi hatt en økning i antallet behandlede pasienter. Samtidig øker henvisningene til sykehusene og spesialisttjenestene enda mer. Fagmiljøene innenfor både røntgen og laboratorium har sagt at det er åpenbart at det er gjort henvisninger som burde vært løst i primærhelsetjenesten. Vi mener det er viktig å styrke primærhelsetjenesten og derfor har vi lagt opp til at det skal bli 2000 flere leger her, sier statssekretær Dagfinn Sundsbø (Sp) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Samtidig framholder han at det også i dag kjøpes tjenester fra private tilbydere.

- Kjøp av private helsetjenester har økt med 7,2 prosent siden i fjor, så det er ikke slik at vi har lagt bånd på dette, men vi må også se på andre ting, sier statssekretæren.


- Hva har du og si til at Erna Solberg mener helseministeren må ta dette på alvor og ikke sende statssekretæren sin i debatt?

- Det må være lov for en helseminister å ha ferie. Jeg tror det er få som har grunn til å tro at Bjarne Håkon Hanssen ikke tar jobben som helseminister alvorlig. Det er lenge siden en helseminister har iverksatt en slik gjennomgang av helsetilbudet som han er i gang med, så det blir et skudd langt over mål fra Solberg, mener Sundsbø.

RYSTET: Stortingsrepresentant og leder for Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Harald Nesvik (Frp), er rystet over helsekøene. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
RYSTET: Stortingsrepresentant og leder for Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Harald Nesvik (Frp), er rystet over helsekøene. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer