Oslo:

Stor økning i russesmitte

Totalt 170 stykker er smittet av corona, etter et stort smitteutbrudd blant russen i Vestre Aker.

FESTER MED RUSSEN: En politipatrulje fra Trysil takket ja da de ble invitert inn i en russebuss i Elverum. Nå har politiet beklaget hendelsen. Video: Tipser. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: EpidemicSound. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det foregår nå en pågående opprulling av smittesporing knyttet til coronautbruddet blant russen i Vestre Aker.

- Det blir stadig flere og nå har vi totalt 170 stykker smittet, sier assisterende bydelsoverlege i Vestre Aker og medisinskfaglig ansvarlig for smittesporingsteamet i vest, Jorunn Thaulow, til Dagbladet torsdag.

Dette er en økning opp fra 116 smittede i går.

Videre sier hun at det ikke bare er russ som er smittet, men også noen elever på vidergående andre trinn.

- Det har spredd seg videre rundt til idrettslag og til andre på skolen, sier Thaulow.

1300 i karantene

På grunnlag av dette er 1300 nærkontakter i karantene, hvor flesteparten er knyttet til utbruddene blant russen.

- Det som er den største bekymringen er om det sprer seg inn i husstander og rammer foreldregenerasjonen som ikke er vaksiner, i de fleste bydeler er det en god del som ikke er vaksinert, sier bydelsoverlegen.

Vestre Aker får nå bistand fra andre bydeler i Oslo med lavere smittetrykk, for å bedre kunne håndtere utbruddet.

- Det er klart at det hjelper en god del at russefeiringa er satt på pause en uke, og så håper vi at russen tar oppfordringen med å teste seg med hurtigtest.

Gratis testing

I går gikk kommunen ut med et gratis hurtigtest-tilbud til russen.

- Vi ønsker helst at alle skal teste seg, men oppfordrer særlig de som har vært med på rulling i de vestre bydelene, sier Thaulow.

Onsdag ettermiddag opplyste Oslo kommune at russefeiringen stoppes fram til tirsdag 8. juni. Dette skjer som følge av rask smitteøkning blant russen, med store uoversiktelige nettverk, som gjør det vanskelig å holde oversikt over nærkontakter. Beslutningen er blitt tatt i samråd med FHI. Hastevedtaket omfatter både Oslo-russ og tilreisende russ fra andre kommuner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer