Marius Arnesen i Norefjell Skisenter gleder seg til vinteren.  Foto: Jørgen Hyvang. 
Marius Arnesen i Norefjell Skisenter gleder seg til vinteren.  Foto: Jørgen Hyvang. Vis mer

Stor optimisme i skibakken

Landets skisentre er optimistiske foran sesongen, og ved enkelte destinasjoner er bookingen opp 30-40 prosent fra ifjor. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Alt vi rår over har vi kontroll på, men kulden er nok ikke i vår makt, sier Espen Bengtson, daglig leder i Oslo Vinterpark til Finansavisen.

En ny vintersesong står for døren, og selv om det ennå er noe tid før snøen legger seg i Norges mest befolkede områder, er det faktisk mulig å få seg en nedfart enkelte steder i landet. På Tryvann i Oslo er snøkapasiteten forbedret, og nå venter Bengtson & Co. bare på Kong Vinter etter å ha investert 3 millioner kroner i snøproduksjon og infrastruktur.

- Hvis vi bare får kulde slik at vi får åpnet i månedsskiftet november–desember og hatt full drift til jul, blir det god stemning både for Oslos befolkning og for oss som jobber her, sier Bengtson til Finansavisen.

Snøsikrer Norefjell

Landets ti største skisentre målt etter heiskortsalg hadde en akkumulert omsetning på 650 millioner kroner forrige sesong, og er optimister foran vinteren. De fleste av disse som Finansavisen har pratet med har foretatt seg investeringer foran sesongen, og i år er det Trysil og Norefjell som virkelig kliner til, med investeringer på tilsammen 144 millioner kroner.

Skistar, som eier anlegget i Trysil, investerer 94 millioner kroner i en ny ekspressheis, samt forbedrer snøkapasiteten.

På Norefjell har daglig leder Marius Arnesen satset hardt på å forbedre snøkapasiteten; blant annet er et nytt vannreservoar gravd ut, og 50 nye snøkanoner er kjøpt. Prislappen er 50 millioner kroner.

- Det er en stor satsning, men når man ligger så nærme Oslo og ikke ligger så altfor høyt, er det viktig å ha den best tilgjengelige snø-kapasiteten, forteller Arnesen til Finansavisen.

Sesongen er åpnet

Faktisk er skisesongen i gang enkelte steder i landet, noe som bekreftes av at sesongens første afterski også er blitt avholdt på Geilo. For andre år på rad har skianlegget spart snø fra foregående sesong, og supplerer med noe ny kunstsnø. Den 450 meter lange alpinbakken øker fra tre til seks linjer denne sesongen, samt at det er en egen vinterpark for snowboard og twintip.

Hva gjelder finansielle investeringer, er det ikke de enorme løftene som er gjort foran sesongen, forteller daglig leder Henning Solhaug i Geilo Skisenter.

- Vi har utvidet snøanlegget for 1,5 millioner kroner, og blant annet investert i en mer avansert tråkkemaskin med vinsj, sånn at vi kan åpne enkelte av de brattere nedfartene tidligere enn før. Man må ha gode snøforhold i de bratteste bakkene for å kunne preparere uten vinsj.

Den tidlige åpningen av skibakken skal ifølge Solhaug ha lokket besøkende helt fra Trondheim som kom i ens ærend for å stå på snowboard i parken.

- Vi hadde 6.000 enkeltturer på lørdag og nesten like mange på søndag. Nå er vi veldig klar for vinteren.

Andre økonominyheter:
Fornøyd med årslønnen? Så mye tjener en siviløkonom
- Pundkrakket ser ut som en kapitulasjon