Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stor oversikt: Verdens religiøse ekstremistgrupper

I store deler av verden er ekstreme religiøse ideologier på frammarsj.

AL-SHABAAB, SOMALIA:  Medlemmer av jihadistgruppen al-Shabaab holder med sine våpen i Somalias hovedstad Mogadishu i 2010. Grupppa har tidligere kontrollert store deler av Somalia, men har nå blitt presset ut i rurale områder av somaliske myndigheter og soldater fra Den afrikanske union (AU). Foto: Feisal Omar / Reuters / NTB Scanpix
AL-SHABAAB, SOMALIA: Medlemmer av jihadistgruppen al-Shabaab holder med sine våpen i Somalias hovedstad Mogadishu i 2010. Grupppa har tidligere kontrollert store deler av Somalia, men har nå blitt presset ut i rurale områder av somaliske myndigheter og soldater fra Den afrikanske union (AU). Foto: Feisal Omar / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Unge over hele verden løfter i dag sine våpen i guds navn og legitimerer ekstrem politikk med religion. I serien «I guds navn» undersøker Dagbladet hvorfor unge mennesker søker mot ytterliggående bevegelser.

- Tilslutningen til denne typen grupper øker og de blir mer og mer aktive i verden. Den sekulære Vesten har ikke tatt innover seg at religion fortsatt spiller en avgjørende rolle for mennesker verden over, sier historieprofessor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Religiøs ekstremisme er på frammarsj.

Kampen for en islamsk stat I juni veltet jeeper fylt med bevæpnede menn og svarte flagg inn over grensa i Irak. De hevdet å ha sin gud i ryggen, da de tok over store områder nord i Irak og drepte «vantroende» på sin vei.

Etter de erklærte et kalifat på tvers av Irak og Syria, fikk verden for alvor øynene opp for terrorgruppa Den islamske stat (IS). 

- Den såkalte islamske staten er et helt nytt stadium i utviklingen av voldelig islamisme. All sunnibasert islamisme har hatt som mål å opprette et kalifat, eller tilsvarende, med forestillinger om et islamsk idealsamfunn helt etter deres tolkning av sharialovene. For grupper som al-Qaida, så har dette vært et fjernt mål, sier Sørensen til Dagbladet.

ANTI-BALAKA, SENTRALAFRIKANSKE REPUBLIKK: Soldater fra den kristne militsgruppen Anti-Balaka poserer her utenfor hovedstaden Bangui, da kampene mellom kristenmilitsen og den muslismske Seleka-militsen brøt ut i fjor. På grunn av de sekteriske kampene, har landet vært på randen av folkemord. Foto: Jerome Delay / AP Photo / NTB Scanpix
ANTI-BALAKA, SENTRALAFRIKANSKE REPUBLIKK: Soldater fra den kristne militsgruppen Anti-Balaka poserer her utenfor hovedstaden Bangui, da kampene mellom kristenmilitsen og den muslismske Seleka-militsen brøt ut i fjor. På grunn av de sekteriske kampene, har landet vært på randen av folkemord. Foto: Jerome Delay / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Inntil nå

Grupper i vekst Allerede i middelalderen marsjerte titusenvis av kristne korsfarere mot Jerusalen under slagordet «Død over de vantro». I dag kjemper kristne militsgrupper i Uganda og Den sentralafrikanske republikk.

Men brorparten av de store ytterliggående religiøse gruppene i verden i dag, er islamistiske bevegelser med tilhold i det globale sør.

- Islamisme som en politisk ekstrem bevegelse har bredt veldig om seg de siste åra. Vi snakker da om en politisk ideologi som legitimerer seg med islam, og som er en tolkning av islam, men som ikke er det samme som islam som sådan, sier Sørensen til Dagbladet.

Når staten kollapser Det var i krigsherjede Syria at terrorgruppa Den islamske stat vokste seg sterk. Og det er i Libya, et land på randen av borgerkrig, at en gruppe IS-opprørere nå har heist sitt svarte flagg. Når staten kollapser, og unge menn står arbeidsløse med få alternativer, kan ekstremismen blomstre, sier forsker Cecilie Hellesveit.

DEN ISLAMSKE STAT, IRAK OG SYRIA:  Terrorgruppa Den islamske stat (IS) tiltrekker seg store mengder fremmedkrigere og fått støtteerklæringer fra grupper i blandt annet Pakistan, Filippinene, Libya og Nigeria. Foto: Militant website / AP Photo / NTB Scanpix
DEN ISLAMSKE STAT, IRAK OG SYRIA: Terrorgruppa Den islamske stat (IS) tiltrekker seg store mengder fremmedkrigere og fått støtteerklæringer fra grupper i blandt annet Pakistan, Filippinene, Libya og Nigeria. Foto: Militant website / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Hun sier ytterliggående ekstremistgrupper ofte tilbyr enkle løsninger på de komplekse problemene staten ikke tar tak i.

- Religion er en viktig mobiliserende faktor i deler av verden. Litt av bakgrunnen for den uroen vi nå ser i den arabiske verden, er store kull i arbeidssøkende alder. Det er gjerne menn med forsørgeransvar, som står uten framtidsutsikter, sier forsker Cecilie Hellesveit ved International Law and Policy Institute (ILPI).

AL-SHABAAB, SOMALIA:  Her har det somaliske politiet samlet en gruppe unge menn i Mogadishu i vår, i jakten på medlemmer av jihadistorganisasjonen al-Shabaab. For bare tre år siden kontrollerte jihadistene hovedstaden Mogadishu. Al-Shabaab tiltrekker seg fremmedkrigere fra Vesten og flere afrikanske land. Foto: Tobin Jones / AU UN IST Photo / NTB Scanpix
AL-SHABAAB, SOMALIA: Her har det somaliske politiet samlet en gruppe unge menn i Mogadishu i vår, i jakten på medlemmer av jihadistorganisasjonen al-Shabaab. For bare tre år siden kontrollerte jihadistene hovedstaden Mogadishu. Al-Shabaab tiltrekker seg fremmedkrigere fra Vesten og flere afrikanske land. Foto: Tobin Jones / AU UN IST Photo / NTB Scanpix Vis mer

Konflikter mellom religiøse og etniske minoriteter, kan også gjøre at folk samler seg om religion. Den kristne Anti-Balaka-militsen i Den sentralafrikanske republikk har samlet kristne til kamp mot den muslimske Seleka-militsen og presidenten. Da Den islamske stat (IS) kom inn i Nord-Irak i sommer, hadde regjeringen i Bagdad i årevis favorisert sjiamuslimer.

- Grunnen til at IS har fått befestet seg, er at de har appellert til mange sunnimuslimer i Irak som har opplevd å bli dominert og trakassert av sjiastyret i Bagdad. Mange vil nok føle at de står uten beskyttelse, også kommer den ny aktør som vil beskytte dem, sier historieprofessor Sørensen.

En global bevegelse Han sier moderne islamisme fikk et politisk gjennombrudd etter den iranske revolusjonen i 1979 og under motstanden mot Sovjets invasjon i Afghanistan. I dag har jihadistgrupper som al-Shabaab i Somalia, al-Qaida i Jemen og Den islamske stat i Syria og Irak har alle en viktig ting til felles: De tiltrekker seg fremmedkrigere fra hele verden.

MILITSER,  FILIPPINENE: Hus står i brann etter kamper mellom muslimske opprørere fra Moro National Liberation Front (MNLF) og filippinske sikkerhetsstyrker i Zamboanga 12. september. Ekstreme grupper som Moro Islamic Liberation Front (MILF) og Abu Sayyaf kjemper for uavhengige islamske områder på Filippinene. Foto:  Erik De Cuastro / Reuters / NTB Scanpix
MILITSER, FILIPPINENE: Hus står i brann etter kamper mellom muslimske opprørere fra Moro National Liberation Front (MNLF) og filippinske sikkerhetsstyrker i Zamboanga 12. september. Ekstreme grupper som Moro Islamic Liberation Front (MILF) og Abu Sayyaf kjemper for uavhengige islamske områder på Filippinene. Foto: Erik De Cuastro / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Islamisme baserer seg på en totalitær, politisk og svært intolerant tolkning av islam. I teologisk forstand er de fleste islamister salafistiske og ønsker å gjenskape en forestilt islamsk gullalder. Idealet er Muhammeds Medinaperiode og den første tiden etter Muhammeds død, sier historieprofessor Sørensen.

Over 60 personer med norsk tilknytning befinner seg nå i Syria, ifølge PST. Og i Norge er det vel 200 personer som knyttes til et «farlig radikalt ekstremistisk islamistisk miljø». Samtidig har opprørgrupper i flere muslimske land, fra Pakistan til Nigeria, gått ut og støttet IS og deres statsprosjekt.

Stor oversikt: Verdens religiøse ekstremistgrupper

- At ISIL har vært så hemningsløst ambisiøse og proklamerer et kalifat, og i tillegg har hatt så stor militær framgang, har tydeligvis appellert noe vanvittig til ekstreme islamister verden over, sier Sørensen til Dagbladet.

Les alle sakene i serien:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling