Stor oversikt: Verdens religiøse ekstremistgrupper

I store deler av verden er ekstreme religiøse ideologier på frammarsj.

AL-SHABAAB, SOMALIA:  Medlemmer av jihadistgruppen al-Shabaab holder med sine våpen i Somalias hovedstad Mogadishu i 2010. Grupppa har tidligere kontrollert store deler av Somalia, men har nå blitt presset ut i rurale områder av somaliske myndigheter og soldater fra Den afrikanske union (AU). Foto: Feisal Omar / Reuters / NTB Scanpix
AL-SHABAAB, SOMALIA: Medlemmer av jihadistgruppen al-Shabaab holder med sine våpen i Somalias hovedstad Mogadishu i 2010. Grupppa har tidligere kontrollert store deler av Somalia, men har nå blitt presset ut i rurale områder av somaliske myndigheter og soldater fra Den afrikanske union (AU). Foto: Feisal Omar / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Unge over hele verden løfter i dag sine våpen i guds navn og legitimerer ekstrem politikk med religion. I serien «I guds navn» undersøker Dagbladet hvorfor unge mennesker søker mot ytterliggående bevegelser.

- Tilslutningen til denne typen grupper øker og de blir mer og mer aktive i verden. Den sekulære Vesten har ikke tatt innover seg at religion fortsatt spiller en avgjørende rolle for mennesker verden over, sier historieprofessor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Religiøs ekstremisme er på frammarsj.

Kampen for en islamsk stat I juni veltet jeeper fylt med bevæpnede menn og svarte flagg inn over grensa i Irak. De hevdet å ha sin gud i ryggen, da de tok over store områder nord i Irak og drepte «vantroende» på sin vei.

Etter de erklærte et kalifat på tvers av Irak og Syria, fikk verden for alvor øynene opp for terrorgruppa Den islamske stat (IS). 

- Den såkalte islamske staten er et helt nytt stadium i utviklingen av voldelig islamisme. All sunnibasert islamisme har hatt som mål å opprette et kalifat, eller tilsvarende, med forestillinger om et islamsk idealsamfunn helt etter deres tolkning av sharialovene. For grupper som al-Qaida, så har dette vært et fjernt mål, sier Sørensen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer