Vaksinering

Stor pågang: - God stemning

Oslo kommune opplever at innbyggerne ønsker å ta vaksinen i jula. - Folk er glade når de får muligheten, sier vaksinekoordinator Tina Arnesen.

GLADE: Vaksinekoordinator i Oslo, Tina Arnesen, forteller at det er god stemning på vaksinesentrene i Oslo i dagene før jul. Foto: Heiko Junge / NTB
GLADE: Vaksinekoordinator i Oslo, Tina Arnesen, forteller at det er god stemning på vaksinesentrene i Oslo i dagene før jul. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Hittil har mer enn 1,3 millioner nordmenn fått tredje dose med coronavaksinen. Det er ikke nok til å få kontroll på den ventede smittebølgen av omikron, mener FHI. Regjeringen har nå bestemt at alle over 18 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose innen utgangen av februar neste år.

FHI-overlege Preben Aavitsland forteller til Dagbladet at flere kommuner melder om avbestillinger av vaksinetimer i forkant av jul.

På vaksinesentrene i Oslo er det derimot god stemning.

- Folk er glade

Tina Arnesen er vaksinekoordinator i Oslo kommune, og forteller til Dagbladet at hovedstaden ikke er blant dem som lider av mange avbestillinger i tida før jul.

- Oppslutningen nå er veldig god. Det er god pågang og fult fram til jul. Vi vaksinerer nå innbyggerne i gruppe 9 (45-54 år), og halvparten av bydelene har allerede begynt å kalle inn folk i gruppe 7, sier Arnesen.

FHIs anbefaling er at gruppe 7 - personer i alderen 18-44 med underliggende sykdommer og tilstander - bør vaksinere seg med en oppfriskningsdose. Dette inkludere gravide i andre og tredje trimester, og i første trimester dersom de har annen tilleggsrisiko.

Vaksinekoordinatoren er fornøyd med at flere av bydelene allerede er i gang med å kalle inn folk under 45.

- At vi kan gå over til neste gruppe er veldig bra. Det betyr at en god andel i de forrige gruppene allerede har blitt vaksinert. Byråden oppfordret jo folk til å booke time, og vi opplever at folk gjør det, sier Arnesen, og fortsetter;

- Det er god stemning på vaksinesentrene i Oslo nå, og vi opplever at folk er glade når de får muligheten til å vaksineres.

Hun er derfor positiv til videre vaksinasjon i romjula og på nyåret.

- Det har vært god oppslutning både forrige uke og denne uka, og vi er positive til neste uke. Folk strømmer til når de får smartvarsel om vaksinering på mobilen. Det er mange timer å velge mellom hvis du er rask til å svare. Det vil også være mulig å booke timer i januar, forteller Arnesen.

- Fortsatt ledige timer

Også på Romerike har vaksineoppslutningen vært god, men til forskjell fra Oslo opplever de mindre pågang i dagene før jul.

- Det er naturlig nok litt mindre pågang i dag på lille julaften, og vi har fortsatt ledige timer i romjula, sier Matilde Risopatron Berg, kommuneoverlege i Nannestad kommune.

JULA: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, snakker om hvordan jula blir. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Berg forteller at de har kommet såpass langt med innkallingen at de ikke har satt opp timer på julaften. I romjula er det bare satt opp timer to av dagene.

- Det er ikke mange nok innbyggere over 18 år som har fylt intervallet på 20 uker til å fylle mer enn to dager i romjula. Det er fortsatt ledige timer 28. og 29. desember, som innbyggerne kan booke seg inn på, sier kommuneoverlegen.

Kommunen vaksinerer både sine egne innbyggere, og innbyggere i Gjerdrum kommune.

I januar blir alle innbyggere over 18 år, som fyller intervallet på 20 uker, kalt inn fortløpende, forteller hun.

Helsepersonell og eldre

Alvorlig covid-19 rammer nå særlig middelaldrende uvaksinerte og eldre fullvaksinerte personer med underliggende sykdom. Derfor er det avgjørende at uvaksinerte vaksinerer seg, og at personer over 65 år får sin oppfriskningsdose, etterfulgt av personer over 45, mener FHI.

- I tillegg må helsepersonell, særlig dem som omgås eldre, tilbys en oppfriskningsdose for å redusere faren for smitte til pasientene ytterligere, heter det i FHIs siste ukesrapport.

Vaksinekoordinator Arnesen opplever at innbyggerne i hovedstaden benytter seg av drop-in-tilbudet, og forteller til Dagbladet at oppslutningen på drop-in-timer har vært god også i dagene før jul.

- Blant annet helsepersonell og eldre har benyttet seg av tilbudet for dose 3, og noen dose 1 og 2. Drop-in er foreløpig bare åpent for enkelte grupper, men vi anbefaler dem å benytte seg av tilbudet, sier vaksinekoordinatoren.

- Særlig de over 45

At omikronvarianten har vist seg å ha større spredingsevne enn deltavarianten gjør det vanskeligere for kommunene å kontrollere smittespredningen. I tillegg er antall nye innleggelser med covid-19 som hovedårsak nå på det høyeste nivået siden våren 2020.

I en ny risikovurdering skriver FHI at spredningen av omikron kan gi en ny smittebølge fra januar.

- Men det er usikkert hvor stor bølgen blir, og det vil avhenge av egenskaper ved varianten, smittespredningsevne og utbredelse, effekt av vaksinasjon, effekt av smitteverntiltak og effekt av egenvalgte atferdsendringer, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer