SSB-rapport:

Stor prisoppgang på olje

- Det ser litt lysere ut for oljeselskapene i 2017, men fortsatt litt mørkt for leverandørene, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt.

PRISOPPGANG: Ifølge SSB har olje og oljeprodukter har hatt stor prisoppgang fra desember til november 2016. Foto: © Sindre Ellingsen / Samfoto
PRISOPPGANG: Ifølge SSB har olje og oljeprodukter har hatt stor prisoppgang fra desember til november 2016. Foto: © Sindre Ellingsen / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en rapport melder Statistisk sentralbyrå stor prisoppgang på olje og oljeprodukter. Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands gikk opp med 1,2 prosent fra november til desember 2016. Prisoppgangen skyldes i all hovedsak råolje, som gikk opp med rundt 18 prosent.

Fra desember 2015 til desember 2016, altså i løpet av ett år, var endringen på 24,5 prosent i råoljens varegruppe. Fra november til desember 2016 var økningen på hele 4,3 prosent.

- Dette er en stor økning. I november var oljeprisene på et litt lavere nivå, før et veldig viktig OPEC møte som var 30.november 2016, sier Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea.

OPEC styrer 40 prosent av verdens oljeproduksjon. OPEC er i hovedsak mange av landene i Midtøsten, og produserer billig olje. De merket konkurranse fra de dyrere produsentlandene, USA og Russland. OPEC endret politikk i 2014, noe som gjorde at oljeprisen kollapset.

- For å skvise ut de dyrere produsentlandene, så pøste de ut olje i markedet, og da kollapset oljeprisen. Dermed la vi merke til dette i Norge, slik ble det oljekrise, forklarer Saltvedt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer