Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SSB-rapport:

Stor prisoppgang på olje

- Det ser litt lysere ut for oljeselskapene i 2017, men fortsatt litt mørkt for leverandørene, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt.

PRISOPPGANG: Ifølge SSB har olje og oljeprodukter har hatt stor prisoppgang fra desember til november 2016. Foto: © Sindre Ellingsen / Samfoto
PRISOPPGANG: Ifølge SSB har olje og oljeprodukter har hatt stor prisoppgang fra desember til november 2016. Foto: © Sindre Ellingsen / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en rapport melder Statistisk sentralbyrå stor prisoppgang på olje og oljeprodukter. Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands gikk opp med 1,2 prosent fra november til desember 2016. Prisoppgangen skyldes i all hovedsak råolje, som gikk opp med rundt 18 prosent.

Fra desember 2015 til desember 2016, altså i løpet av ett år, var endringen på 24,5 prosent i råoljens varegruppe. Fra november til desember 2016 var økningen på hele 4,3 prosent.

- Dette er en stor økning. I november var oljeprisene på et litt lavere nivå, før et veldig viktig OPEC møte som var 30.november 2016, sier Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea.

EKSPERT: Oljeanalytiker Thina Saltvedt fra Nordea Markets. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
EKSPERT: Oljeanalytiker Thina Saltvedt fra Nordea Markets. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

OPEC styrer 40 prosent av verdens oljeproduksjon. OPEC er i hovedsak mange av landene i Midtøsten, og produserer billig olje. De merket konkurranse fra de dyrere produsentlandene, USA og Russland. OPEC endret politikk i 2014, noe som gjorde at oljeprisen kollapset.

- For å skvise ut de dyrere produsentlandene, så pøste de ut olje i markedet, og da kollapset oljeprisen. Dermed la vi merke til dette i Norge, slik ble det oljekrise, forklarer Saltvedt.

Saltvedt forklarer at dette ble tungt for OPEC landene. Disse brukte mye oljepenger, i motsetning til Norge som har spart sine oljepenger.

- Når du legger til deg et høyt forbruk basert på en høy oljepris, så har du etter hvert et forbruk som ikke kan opprettholdes når oljeprisen faller. Det kan tære på, sier hun.

Dermed valgte OPEC i slutten av november 2016 å gjøre om på avgjørelsen fra 2014. OPEC-landene avtalte å kutte ned på produksjonen. Dette var for å få opp oljeprisen igjen.

OPEC-MØTE: 30. november 2016 møttes oljeministerne i OPEC-landene på sitt hovedkvarter i Wien, Østerrike. Foto: AP Photo/Ronald Zak.
OPEC-MØTE: 30. november 2016 møttes oljeministerne i OPEC-landene på sitt hovedkvarter i Wien, Østerrike. Foto: AP Photo/Ronald Zak. Vis mer

Denne beslutningen er grunnen til den store økningen fra november til desember 2016.

- Det vil hjelpe på oljekrisen. For oljeselskapene begynner vi å se lyset i enden av den mørke tunnelen. Vi er ikke ute av den enda. Men for leverandørindustrien så er det fremdeles tungt i 2017. Det var mange prosjekter som var i gang før oljekrisen, og de kunne man ikke stoppe. Det er overkapasitet i en del sektorer, og mange rigger og skip ligger fremdeles i opplag, sier Saltvedt.

Oljeselskapene står først i rekka, og når de setter fart, så vil det spre seg til de andre leddene i industrien.

- Litt lysere for oljeselskapene i 2017, men fortsatt litt mørkt for leverandørene, sier Saltvedt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling