Stor razzia mot malerfirma

Store styrker fra politiet i Oslo og skatteetaten aksjonerte i dag mot firmaet Malerservice Norge AS og flere av selskapets underleverandører. Bakgrunnen er mistanke om underslag av flere titall millioner kroner i merverdiavgift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti personer er siktet for grove brudd på regnskapsloven, ligningsloven og merverdiavgiftsloven etter politiets aksjon i dag.

Ni av de siktede ble pågrepet og skal avhøres, mens styreformann Fatmir Zymberi befinner seg i Albania på forretningsreise. Han er overrasket over aksjonen mot selskapet.

- Vi er et veldig seriøst firma. Vi er ett av de største malerfirmaene i Norge. Jeg kan ikke forstå at det er en så omfattende kontroll når vi er et så seriøst firma, sier Zymberi til NA24.
- Fiktive fakturaer
Ifølge politiet skal selskapet og underleverandørene, blant annet ved bruk av fiktive fakturaer, ha unnlatt å betale inn mange millioner kroner i skyldig merverdiavgift.

Dersom politiet og skatteetatens påstander er riktige, har malerfirmaet blant annet begått grovt merverdiavgiftsbedrageri, grovt skattesvik og regnskapsovertredelser under særlig skjerpende omstendigheter.

Politiet vil trolig ikke be om varetekt for noen av de siktede.

- Foreløpig blir de sittende hos oss over natten. Vi har begynt avhør, og vil fortsetter onsdag morgen, så får vi se. Slik det ser ut nå, vil ingen bli framstilt for fengsling, sier politiadvokat Ragnvald Brekke til NTB.

Han vil ikke kommentere om det har kommet fram interessante opplysninger i avhørene. Etterforskningen er omfattende, bekrefter han.

- Det er svært mye beslaglagt materiale etterforskerne må gå gjennom, sier Brekke.


Anmeldt av skattevesenet
I den omfattende aksjonen, med over 70 politifolk og ansatte ved skattekrimenheten hos Fylkesskattekontoret i Oslo og Akershus, ble 14 adresser ransaket.

Saken startet med en anmeldelse fra skatteetaten som mistenkte at det lå kriminelle forhold til grunn for manglende innbetaling av merverdiavgift.

I stedet for å gjennomføre et normalt, varslet bokettersyn valgte skatteetaten å kontakte politiet for en mer overraskende aksjon.

- En slik form gir mindre mulighet til å gjemme unna dokumenter og mulige bevis, sier Brekke.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Malerservice Norge AS ble etablert i 1993 og hadde over 60 millioner kroner i omsetning i fjor. Overskuddet var på snaut 3 millioner kroner.

Ifølge tilgjengelige selskapsopplysninger skal det være 22 ansatte i bedriften. Siden 1999 er selskapets omsetning seksdoblet i takt med den økte aktiviteten i byggemarkedet.
(NTB)